Spasimo Unu o projektantu hidroelektrane: On spominje balvane i događanje naroda

Ilustracija: Dejan Rakita/PIXSELL

Udruga Spasimo Unu objavila je demantij nakon što je glavni projektant Davor Salopek za Večernji list progovorio o projektu male hidroelektrane Una-mlin. 

"Ne znamo za kupca je li u pravu, ali dotični investitor, a ni glavni projektant sigurno nisu. Porazno je da laici moraju podučavati stručnjake da se moraju pridržavati propisa i zakona koji uređuju područje gradnje.

Želimo podsjetiti da je Državni inspektorat utvrdio nedvojbeno kršenje propisa u slučaju male hidroelektrane Una-mlin te je podnio kaznenu prijavu protiv odgovorne osobe koja je izdala lokacijsku dozvolu, kao i prekršajni nalog protiv nositelja zahvata zbog toga što nije proveden postupak ocjene o potrebi procjene utjecaja zahvata na okoliša prije izmjene i dopune lokacijske dozvole, sukladno Zakonu o zaštiti okoliša.

Prema tome, nije točna izjava Davora Salopeka da je projekt rađen po propisima i da ima sve dozvole. Uloga projektanta nije samo upozoriti, već i strogo se pridržavati zakona o gradnji i drugih propisa. Gospodin Salopek umjesto što se drži semantike da je kupac uvijek u pravu, možda bi se više trebao misliti o potencijalnoj vlastitoj odgovornosti za navedeno kazneno djelo", poručili su iz Udruge. 

Iznijeli četiri glavna prigovora

"U svojoj izjavi za Večernji list, Davor Salopek iznio je niz činjeničnih neistina od kojih ćemo neke radi zainteresirane javnosti ovdje ispraviti:

1. Studija utjecaja na okoliš: Tvrdnja gospodina Salopeka da 2016. nije bila potrebna studija utjecaja na okoliš za hidroelektrane manje od 0.5 MW je obmanjujuća. Po tada važećem Zakonu o zaštiti okoliša (NN 80/2013, od 28.6.2013.) jasno je propisano da se mora provesti ocjena potrebe procjene utjecaja na okoliš. Investitor to nije učinio, što je izričita odgovornost i propust glavnog projektanta, u ovom slučaju gospodina Salopeka.

2. Lokacija hidroelektrane: Nije točno da se radi o bajpasu rijeke. Područje je zaštićeno kao stanište od posebnog europskog značaja, a planirani zahvat značajno utječe na vodotok rijeke i lokalnu floru i faunu, uključujući zaštićene vrste poput riječnog raka i ribe peš.

3. Utjecaj na vodotok: Planirani zahvat apsolutno utječe na vodotok rijeke jer preusmjerava vodu iz korita na dovodni kanal i turbinu. Time dolazi do isušivanja riječnog korita, ugibanja životinja, te uništavanja sedrenih barijera. Tvrdnja da je ulazak vode prema turbini uži od postojećeg kanala je izravna i lako provjerljiva neistina. Radovima na izgradnji male hidroelektrane koridor kanala je na mjestima prošireni do 5 m (!), u cijelosti je izravnato dno te je cijela površina nasuta kamenim materijalom. Kaskadne pregrade između glavnog toka i dovodnog kanala u potpunosti su uklonjene.

4. Nepravilnosti u postupku: Projekt nije proveden u skladu s posebnim uvjetima jer nisu obavljeni ključni postupci, poput ocjene prihvatljivosti zahvata za ekološku mrežu, te su rješenja kojima se utvrđuju vodopravni uvjeti izdana na temelju nepotpune dokumentacije nositelja zahvata. Za izdavanje lokacijske dozvole podnesena je kaznena prijava protiv odgovorne osobe zbog sumnje na zlouporabu položaja i ovlasti. Na temelju ovih već utvrđenih nepravilnosti nikako nije moguće tvrditi da je projekt rađen u skladu s propisima", dodali su. 

"Pozivamo sve da nam se pridruže"

"Uspoređivanje projekta izgradnje mini hidroelektrane na izvoru Une od 160 kW koja proizvodi električnu energiju dostatnu za opskrbu 10 kuća, s izgradnjom projekta od državnog i europskog značaja kao što je autocesta, djetinjasto je i nedostojno stručnosti gospodina Salopeka. 

Štoviše jer se i prilikom gradnje autoceste vodilo računa od prirodi te su izrađene studije utjecaja na okoliš i poduzete su mjere zaštite prirode. Na primjer, autocesta ne prolazi Nacionalnim parkom Plitvička jezera, već ga zaobilazi.

Tvrdnja da je 'događanje naroda' prešlo u zapaljivu atmosferu međunacionalnih odnosa krajnje je apsurdna, a spominjanje balvana toliko maliciozan potez nastao iz nemoći i manjka ikakvih stručnih argumenata.

Mi iz inicijative Spasimo Unu smatramo da je nemjerljivo važnije sačuvati hrvatsku prirodu i rijeku Unu za sve buduće generacije nego što je proizvodnja neznatne količine električne energije za osobno bogaćenje investitora. Pozivamo sve da nam se pridruže u borbi za trajnu zaštitu rijeke Une", zaključili su. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.