Split planira riješiti prometne gužve. "Uvodimo moderni inteligentni sustav"

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Do kraja 2025. Split bi trebao imati jedan od najmodernijih inteligentnih transportnih sustava u Europi koji će smanjiti gužve u prometu i značajno povećati sigurnost i kvalitetu prometa, najavljeno je na konferenciji za medije u splitskoj gradskoj upravi.

Najavio je to splitski gradonačelnik Ivica Puljak nakon sastanka sudionika ITS projekta "Uvođenja inteligentnih transportnih sustava na funkcionalnom području grada Splita", dodavši da završavaju treću od ukupno četiri faze realizacije. Rekao je da će se projektom, koji je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda omogućiti bolja protočnost prometa na zagušenim raskrižjima, te će prioritet prolaza dobiti vozila gradskog prijevoza i žurnih službi. 

"Vrijednost ugovora je oko 12 milijuna eura, a potpisan je početkom 2023. godine između grada Splita i odabrane zajednice ponuditelja – KING ICT te Ericsson Nikole Tesle. Inteligentni transportni sustavi predstavljaju nadogradnju klasičnog sustava prometa i doprinose većoj prometnoj efikasnosti i održivosti te smanjenju prometnih zagušenja. Krajnji cilj je povećanje broja putnika u javnom gradskom prijevozu i smanjenja koncentracije štetnih emisija", objasnio je Puljak.

🚦 Inteligentni transportni sustavi u Splitu do kraja 2025. 🚗 Pomoću pametnih semafora i izmjenjivih prometnih znakova, vozači će biti usmjereni na manje zagušena raskrižja i ceste. 📊 Na dvije ključne lokacije, iz smjera Solina i Stobreča, bit će postavljeni izmjenjivi prometni znakovi i video displayi za informiranje. 🛑 Više od polovice semafora već je implementirano, a trenutno se provodi treća od ukupno četiri faze projekta. 🏗️ Do kraja 2025. Split će imati funkcionalno prometno rješenje koje će poboljšati kvalitetu života svojih građana i posjetitelja. 🌆💡 #SmartCity #Split2025 #PametniSemafori #PrometSplit

Objavljuje Grad Split (službena stranica) u Ponedjeljak, 9. rujna 2024.

Sustav je još uvijek u procesu izgradnje

Po riječima Gordane Kovačević, predsjednice Uprave Ericssona Nikole Tesle, u sklopu tog projekta koji će pozitivno utjecati na povećanje prometne efikasnosti i sigurnosti te na smanjenje prometnih zagušenja, ta kompanija uspostavlja softversko rješenje koje će služiti za kontrolu i nadzor prometa. Također, bit će razvijena i implementirana i mobilna aplikacija za informiranje putnika. 

"Posebno nas veseli što u gradu Splitu u kojem kompanija Ericsson Nikola Tesla zapošljava gotovo 700  stručnjaka imamo priliku raditi na ovom strateški važnom projektu inteligentnih transportnih sustava u gradu Splitu", istaknula je, ocijenivši da projekt napreduje prema planu i svi su zadovoljni trenutnim stupnjem razvoja aplikacija.

Sustav je još uvijek u procesu izgradnje, a prvi dijelovi već su integrirani i predstavljaju dobre temelje za intenzivnu izgradnju koja slijedi u idućim mjesecima. 

Šef Uprave KING ICT-a: Povećat će se sigurnost prometa

Novi sustav će omogućiti donošenje prometnih odluka i strategija te upravljanje kompletnom mobilnošću temeljem pouzdanih i točnih prometnih informacija u stvarnom vremenu, a koje će pred operatera u centru za nadzor i upravljanje prometom stići zahvaljujući ugrađenim  najsuvremenijim komunikacijskim i informacijskim tehnologijama i rješenjima.

U sklopu projekta je uspostavljen Centar za kontrolu i nadzor prometa iz kojeg će se 24 sata nadgledati promet. Centar je trenutno u testnoj fazi, a s radom će službeno započeti pred kraj 2025. godine. Po završetku projekta iz Centra će se nadgledati 84 raskrižja u gradu.

Predsjednik Uprave KING ICT-a Plamenko Barišić kaže da će se na raskrižjima koristiti napredna video-analitička tehnologija u interakciji sa semaforskim uređajima nove generacije te realizacije visoko dostupne optičke mrežne i centralne IT infrastrukture. "Sve to osigurava preduvjete za cjelovitu integraciju, napredno upravljanje prometom te povećanje sigurnosti prometa na cestama grada", zaključio je Barišić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.