Splitski kapetan je skoro 9 mjeseci u turskom zatvoru. Njegov brat: Tamo ima svega

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Hrvatski kapetan Marko Bekavac već devet mjeseci u turskom zatvoru čeka svoju sudbinu. Pomalo je skeptičan, ali ne žali se ni na što. Njegov brat Jozo Bekavac danas za RTL poručuje: "Za sada se on drži dobro. Ako me sutra bude zvao, ja ću mu prenijeti te najnovije vijesti koje su optimistične i da ima podršku od hrvatske vlade, države, da ipak nije ostavljen sam."

Hrvatski premijer Andrej Plenković jučer se za njega zauzeo u razgovoru s turskim ministrom vanjskih poslova - od kojeg je zatražio pravnu sigurnost, ali i obećao svu pomoć.

Situacija nije jednostavna. Kapetana Bekavca tereti se po zapovjednoj odgovornosti, i to jer je policija na brodu koji je plovio pod panamskom zastavom pronašla 137 kilograma kokaina. Od listopada, kada se to dogodilo, Bekavac i devet članova posade su iza rešetaka.

"To je najstrože čuvan zatvor"

"To je najstrože čuvan zatvor, tu ima svega i svačega. On je u tom bloku malo izdvojen, nema problema da ga netko maltretira, ali po noći se čuje vika, galama 'go to islam.' Ali to je tako, to su zatvori, to nije hotel", opisuje nam Jozo Bekavac stanje u turskom istražnom zatvoru.

Bekavac je sve optužbe dosad odbacio, a kapetanu pomaže i hrvatska diplomacija. Najviše veleposlanik iz Ankare Hrvoje Cvitanović, koji ga je već nekoliko puta posjetio.

"U ovom trenutku mislim da je napravljeno sve što se moglo s operativne strane. S druge strane, imamo i situaciju kapetana Bekavca u komunikaciji s odvjetnicima. To u ovim trenucima postaje ključno. Dobra komunikacija, dobra izrada strategije jako će pomoći gospodinu Bekavcu i to je situacija u kojoj mi sada stojimo", kaže Cvitanović.

U prilog mu idu dvije stvari

Hrvatskom kapetanu u prilog najviše idu dvije stvari - u Kolumbiji je zatražio odobrenje za dodatne sigurnosne mjere od vlasnika broda i postavio dvostruke straže. I prije dolaska u tursku luku sam je nazvao lokalnu policiju i skrenuo pozornost na to da se na brodu nalaze nedozvoljene tvari. Sindikat je kontaktirao vlasnike broda i dobio hitan novčani fond da im se olakša boravak u zatvoru.

Romano Perić, zamjenik glavnog tajnika, kaže: "Teško je prognozirati ishod suđenja, ali trenutno gledam na novo ročište s umjerenim optimizmom. Nadam se da će dio ili sva posada biti oslobođena zbog nedostatka dokaza o njihovoj krivnji. Najveći izazov je individualna, a ne grupna obrana posade." Veleposlanik ima samo jednu poruku: "Ključna nam je jaka podrška kapetana Bekavca u njegovim iskazima, da bude potpuno jasan i koncizan."

Drugo ročište je za 18 dana. Tada će se znati i rasplet - ima li konkretnih dokaza protiv kapetana Bekavca. U Tursku stižu i kapetanova supruga i brat kako bi mu pokazali da nije sam i da su svi uz njega.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.