Mladi policajci u Dalmaciji ispisali tisuću kazni. "Vozači nas mole da to ne radimo"

Foto: HINA/Žaklina Jurić

Policijski vježbenici koji su protekla dva tjedna radili u timovima sa starijim kolegama na području Splitsko-dalmatinske županije sankcionirali su čak tisuću prometnih prekršaja, doznaje se u policijskoj upravi koja je okupila dva tima iskusnih policajaca za rad s 33 novopridošle kolege.

Ukupno 33 vježbenika je od 2. do 17. listopada nadziralo Split, Solin, Sinj, Trilj, Imotski, Trogir, Vrgorac, Omiš, Klis, Dugopolje, Muć, Neorić, Dicmo, Otok, Glavice, Hrvace, Primorski Dolac, Cistu Veliku, Cistu Provo i Lovreć. Vježbenici sa starijim policajcima uglavnom kontroliraju promet, ali uče i druge segmente policijskog posla. S posebnim naglaskom, ističu njihovi mentori, da sve rade sigurno za sebe i građane.

Tijekom vikend-akcija znaju otkriti desetke vozača koji su pod utjecajem alkohola ili droge. U manjem broju otkrivaju i one koji voze unatoč zabrani, ali i bez položenog vozačkog ispita, kao i one s tehnički neispravnim vozilom. Osim prometnih prekršaja, ta su dva policijska tima otkrila i krivotvorenja isprava, hladno oružje, zaplijenila droge, pa čak i pronašla osobu za kojom se tragalo.

"Nama nije uvijek cilj kazniti nekoga"

Stariji i iskusniji kolege mladim su policajcima i policajkama, kažu, velika potpora. Vježbenici su raspoređeni u gotovo svim policijskim postajama Splitsko-dalmatinske županije i na terenu direktno uče od starijih kolega. Pokazalo se to kao izvrstan spoj mladosti i iskustva.

Hrvoje Boban, načelnik Prve policijske postaje i vođa Tima II., koji je nadzirao Split, kaže da žele vježbenike obučiti policijskom poslu. Rezultate s terena u prvih nekoliko dana ocjenjuje fenomenalnima. Akcije im, ističe, imaju karakter dobre prevencije jer tijekom njih sprječavaju "sve vrste protupravnog ponašanja".

"Promet je najznačajniji segment života jer smo svi u prometu. Nama nije uvijek cilj kazniti nekoga već da stanje sigurnosti bude na visokoj razini. Zato i jesmo na terenu", kaže Boban. Petar Karin, vođa Tima I. koji je tu noć kontrolirao promet na području Kaštela,  kaže da se njegov tim podijelio u šest manjih, od kojih su u svakom po četiri policajca, među kojima je troje vježbenika.

"Posao je dinamičan i zanimljiv"

"Uz tih šest timova imamo i dvije civilne ophodnje s kojima su i vježbenici u civilu. Oni zaustavljaju i pregledaju vozila pa smo tako već u jednom vozilu pronašli drogu. Osim toga naše mlade kolege obavljaju i poslove prevencije u pješačkim ophodnjama po gradovima gdje se bave uličnom redukcijom droge, provjerom identiteta osoba i slično", pojasnio je Karin.

Vježbenica Policijske postaje Trogir Lolita Lana Ivaković kaže da joj se posao jako sviđa, dinamičan je i zanimljiv jer "nikad nije isto". Željela je, kaže, postati policajka kako bi zaštitila slabije.

Njen kolega Vito Grabovac iz Policijske postaje Omiš otkriva da, osim što kontroliraju promet, rade i s temeljnom i krim policijom. Zna se dogoditi da ih vozači tijekom ispisivanja kazne mole da to ne rade, ali toga ima svugdje po svijetu, dodaje Vito.

Mentor Ante Brnić, pak, kaže da vježbenicima stalno govore kako prvo moraju čuvati sebe, ali ih i uče na koji način pravilno zaustaviti vozilo, ispisati kaznu, kako pravilno ocijeniti stanje vozača i brojne druge pojedinosti koje im mogu pomoći u svakodnevnom poslu.

"Mi smo jedna velika obitelj"

Promet u Kaštelima sa svojim je kolegama kontrolirao Bože Đuzel. Zanimljivo mu je, kaže, raditi s ljudima, što ga je zapravo i privuklo policijskom poslu. Vozači koje zaustavi policija u prometu uglavnom priznaju da su počinili prekršaj, dodaje vježbenik Matija Gnječ.

Rukovoditelj i mentor Tonči Pivić tu je večer imao zadatak obilaziti i nadzirati timove raspoređene u Solinu i Kaštelima, u slučaju da mladi vježbenici trebaju pomoć.

"Mi smo jedna velika obitelj. Najbitnije je da vježbenici to što prije shvate jer će im biti ugodnije raditi. Kroz nekoliko proteklih dana provedenih na terenu vidimo njihovo zadovoljstvo, sigurniji su i stabilniji u obavljanju posla, opušteniji u komunikaciji s građanima, znaju ciljano što je njihov posao i na što moraju obratiti pozornost", priča Pivić uvjeravajući kako im je cilj da mladi kolege postanu bolji policajci nego što su oni sada.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.