"Sporazum Karadžić-Holbrooke dogovoren je usmeno ali više ne vrijedi"

AMERIČKI profesor Charles Ingrao u intervjuu za srpski Glas javnosti kazao je kako je postojao usmeni dogovor Holbrookea i Karadžića te da je isti istekao još 1998. godine.

Ingrao tvrdi kako je potvrdu toga dobio prije dvije godine, odnosno da mu je potvrđeno da je Holbrooke Karadžiću obećao da ga IFOR neće uhititi. "Iza te naredbe je bio Pentagon, iako su i Britanci i Francuzi bili da ge se pusti" - dodao je Ingrao komentirajući kako Holbrooke nije dao obećanje bez vremenskog ograničenja jer on nije mogao obećati da se Karadžiću neće suditi u Haagu.

Ingrao tvrdi da će jednog dana i objaviti ime visokog američkog dužnosnika koji mu je dao informacije o sporazumu, no da se zasad mora vjerovati njemu na riječ.

"Nije Holbrooke lud da stavi svoj potpis na papir"

"Niti jedan diplomat nije toliko lud da stavi svoje ime na papir. Naivno je što su neki tvrdili da pisani sporazum postoji. Prvo pravilo diplomacije je da ne stavljate svoje ime na nešto što će se čuvati kao tajna." - priča Ingrao.

Na pitanje zašto je Karadžić onda bio toliko lud da povjeruje, Ingrao odgovara: "1996/1997 godine mnogo je ljudi znalo gdje je Karadžić i mogao je biti uhvaćen. Ali zbog Pentagona, Francuske i Britanije nitko nije smio uhititi ratne zločince, pa su jednom prilikom čak nizozemske snage odbile uhiti jednog Hrvata koji se došao predati".

"Imamo i dodatne dokaze koje ćemo otkriti za koji mjesec. Riječ je o stvarima koje će jako osramotiti Clintonovu administraciju" - rekao je Ingrao.

H.A.
Foto: AFP

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.