Spremite natikače, pripremite duge rukave. Za par dana stiže prava jesen

Foto: Zvonimir Barišin/Pixsell

Kako je i najavljeno, već danas popodne će doći do postupnog pogoršanja vremena, najprije u zapadnim dijelovima zemlje.

No, prava jesen stiže krajem sljedećg tjedna kada će se temperature na moru tijekom dana spustiti na 20 stupnjeva, a na kopnu čak i ispod 15. Barem tako pokazuju meteo karte sedmodnevne prognoze na DHMZ-u. Kakvo nas vrijeme čeka kroz tjedan u hrvatskim gradovima, pogledajte u galeriji koja se nalazi ispod naslovne slike.

Istramet je objavio kako krajem tjedna stiže snijeg u Alpe.

Što nas čeka danas?

U Istri se očekuje jače naoblačenje, praćeno kišom i lokalnim grmljavinskim pljuskovima. Kako dan bude odmicao, a osobito u večernjim satima i tijekom noći, pogoršanje će zahvatiti Jadran i područja uz obalu, gdje su mogući obilniji pljuskovi i lokalna olujna nevremena. Vjetar će biti umjeren jugozapadni, dok će u Slavoniji puhati jugoistočni vjetar. Na Jadranu će jugo tijekom večeri postupno jačati. Najviša dnevna temperatura bit će između 27 i 32°C.

U drugom dijelu dana očekuje se postupno naoblačenje sa zapada, uz slab do umjeren jugoistočni vjetar i na istoku Hrvatske. U Zagrebu i središnjoj Hrvatskoj tijekom popodneva će stizati sve više oblaka sa zapada, a navečer i u noći moguće su kiša i grmljavina.

Navečer i u noći očekuje se obilnija kiša s grmljavinom u Lici i Gorskom kotaru.

Na sjevernom Jadranu se tijekom večeri očekuje olujno nevrijeme, kao i u Dalmaciji. Civilna zaštita objavila je upozorenje zbog nevremena: "Narančasto upozorenje na grmljavinsko nevrijeme za regiju Rijeka: navečer lokalno obilna oborina, moguće bujične i urbane poplave, moguć olujan vjetar."

Sutra mogućnost obilne kiše i lokalnih obilnih nevremena

Sutra će biti umjereno do pretežno oblačno, uz povremenu kišu, pljuskove i grmljavinu. Posebno treba naglasiti mogućnost obilnijih oborina i lokalnih olujnih nevremena, pogotovo na Jadranu i područjima uz njega. Na kopnu će puhati slab do umjeren jugozapadni i jugoistočni vjetar, koji će poslijepodne okrenuti na sjeveroistočni i sjeverozapadni.

Na Jadranu će vjetar biti umjeren do jak, južni i jugo, ali će u drugom dijelu dana okretati na sjeverozapadnjak, a navečer na sjevernom dijelu može zapuhati bura. Jutarnje temperature će biti od 17 do 22°C, a na Jadranu između 20 i 25°C. Najviša dnevna temperatura kretat će se između 23 i 28°C.

Sutra je na snazi narančasto upozorenje Meteoalarma za cijeli Jadran, koje upozorava na moguće opasne vremenske uvjete:

"Olujni udari vjetra: Upozorenje za olujne udare juga i jugozapadnog vjetra s brzinama većim od 65 km/h.

Obilna oborina: Očekuje se lokalno obilna kiša s količinom većom od 70 mm.

Grmljavinsko nevrijeme: Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča. Očekuju se i problemi u prometu te prekidi u aktivnostima na otvorenom zbog smanjene vidljivosti i opasnosti od munja."

Krajem tjedna veliki pad temperatura

U utorak djelomice, na zapadu zemlje pretežno sunčano, a uz više oblaka uglavnom će na jugu u prvom dijelu dana još biti pljuskova i grmljavine.

U srijedu će prevladavati sunčano, a u četvrtak sa zapada novo postupno naoblačenje s kišom, pljuskovima i grmljavinom. Ujutro u kopnenim krajevima mjestimice magla. Dnevna temperatura do četvrtka bez veće promjene, jutra će biti svježija.

No, za kraj tjedna, odnosno petak, definitivno će nam trebati zatvorena obuća i dugi rukavi, pogotovo na kopnu gdje se očekuje da će tijekom dana biti oko 13 stupnjeva i padat će kiša.

Evo koliko se kiše očekuje idućih par dana:

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.