SRAMOTA! IX. bojna HOS-a maršira Kninom, urla "Za dom spremni!" i pjeva ustaške pjesme

Foto i video: Index

INDEXOV reporter s terena danas je u Kninu snimio sramotan incident. Naime, IX. bojna HOS-a marširala je gradom i pritom urlala "Za dom spremni!" te pjevala ustaške pjesme.

> IZ MINUTE U MINUTU Kolinda u Kninu napala Milanovića: RH nije slučajna država, nije ju stvorila Udba

Policija na sve to nije reagirala, nego ih je propustila, a časnici Hrvatske vojske u svečanim odorama su mahali i dizali palac u znak podrške. Policija na motorima nije ni trznula prolazeći kraj povorke, a drugi su im pak pomaknuli barikadu kako bi mogli mirno proći.

Na snimkama se, uz ustaške pjesme, u više navrata jasno čuju uzvici: "Bog i Hrvati!" te "Za dom spremni!". Bojnu vodi pukovnik Marko Skejo te se upravo njega može čuti kako uzvikuje "Za dom!", na što mu ostali odgovaraju "Spremni!".

IX. bojna Rafael vitez Boban

Skejo je bio ratni zapovjednik IX. bojne Rafael vitez Boban, koja viče "Za dom spremni!" i na dan kada slave svoj osnutak 10. travnja. Grad Split financijski potpomaže Udrugu IX. bojne, a notorni radikalni desničar Skejo je redovan gost na misama za poglavnika NDH Antu Pavelića, kojega smatra najvećim sinom hrvatskog naroda. Usto, Jasenovac i Gradišku smatra bolnicama otvorenog tipa u kojima su stradali samo zakleti neprijatelji hrvatske države i najteži bolesnici.

Skejo je ujedno i istaknuti član HČSP-a.

Glasnogovornica PU šibensko-kninske Marica Kosor rekla je za Index kako je u tijeku postupanje.

"Događaj je evidentiran i po njemu se postupa", kazala nam je Kosor, no nije nam dala odgovor na pitanje je li tko priveden na obavijesni razgovor zbog pjevanja ustaških pjesama i uzvikivanje ustaškog pozdrava.

Ured Predsjednice: Najoštrije osuđujemo ovakve incidente

Skandal su za Index prokomentirali i iz Ureda Kolinde Grabar-Kitarović.

> S PANTOVČAKA ZA INDEX OSUDILI "ZDS!" U KNINU "Predsjednica najoštrije osuđuje ovakve incidente"

"Predsjednica najoštrije osuđuje ovakve incidente i posebno naglašava da proslava Oluje nije ni vrijeme ni mjesto za tako nešto", rekao je za Index glasnogovornik Predsjednice Luka Đurić.


Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.