Srbija i Izrael žele čim prije potpisati novi sporazum. "Potencijal je beskrajan"

Foto: EPA

Izraelski predsjednik Isaac Herzog izjavio je u Beogradu kako bi želio da se gospodarska suradnja sa Srbijom utrostruči te da je glavni cilj njegova posjeta zaključivanje sporazuma o slobodnoj trgovini. Srbija i Izrael imaju veliki potencijal za gospodarsku suradnju i spremni su čim prije usuglasiti i potpisati sporazum o slobodnoj trgovini, složili su se predsjednici Srbije i Izraela Aleksandar Vučić i Isaac Herzog u srijedu u Beogradu.

Herzog je rekao nakon susreta sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem kako smatra da je "potencijal proširivanja suradnje beskrajan" jer gospodarstvo Srbije doživljava stalni rast, a zemlja je "u srcu Europe, između Istoka i Zapada".

Dvojica predsjednika nakon sastanaka su se pridružila okruglom stolu Sinergija u inovacijama i trgovini: razgovori Srbije i Izraela u organizaciji gospodarske komore Srbije i izraelskog veleposlanstva u Beogradu.

Vučić očekuje da se već za nekoliko mjeseci može pripremiti "sve što je potrebno" za potpisivanje sporazuma o slobodnoj trgovini s Izraelom. "To bi bio najučinkovitiji nastavak ovog današnjeg sastanka i početak nove, mnogo dublje, ozbiljnije i odgovornije suradnje", rekao je Vučić.

Posjet Herzoga Srbiji dolazi nakon vala prosvjeda kojima njegovi sunarodnjaci traže rješenje za sudbinu talaca Hamasa te poslije niza pritisaka UN-a i međunarodne zajednice na Izrael da zaustavi invaziju na Pojas Gaze ili da učini mnogo više kako bi zaštitio civile. Herzogov posjet je i prvi na ovoj razini otkako je Izrael priznao Kosovo 4. rujna 2020. godine, a zatim i uspostavio diplomatske odnose s Prištinom 1. veljače 2021.

Među taocima Izraelac koji ima i državljanstvo Srbije

Herzog je na tiskovnoj konferenciji s Vučićem istaknuo da je Izrael u sukobu i poručio da bi se cijeli svijet trebao suprotstavi teroru te da bi nedaće izraelskih talaca, koje je Hamas oteo 7. listopada prošle godine na glazbenom festivalu, trebale biti glavni cilj i tema međunarodne zajednice.  

Vučiću je zahvalio na potpori i zalaganju za oslobađanje talaca koje drži Hamas, među kojima je i Izraelac koji ima i državljanstvo Srbije Alon Ohel, čija se majka danas fotografirala s dvojicom predsjednika.

Vučićeve poruke poslije sastanka su da su Srbija i srpski narod uvijek bili uz židovski narod kad je najteže te da je ponosan što u Beogradu i u Srbiji nema nikakvih izljeva antisemitizma i što se židovska zajednica osjeća dobro i sigurno, kao i svi gosti sportaši, kulturni djelatnici iz Izraela.

Nedugo prije Herzogova posjeta Balkanska istraživačka mreža (BIRN) je u suradnji s izraelskim listom Haaretzom objavila da je Srbija, unatoč upozorenjima Ujedinjenih naroda da se prodaja naoružanja Izraelu obustavi zbog mogućih ratnih zločina nad civilima u Gazi, nastavila s izvozom oružja toj zemlji.

U prethodnom zajedničkom istraživanju novinari mreže BIRN i izraelskog lista identificirali su šest letova - u veljači, ožujku i svibnju - koji se poklapaju s izvoznim podacima srpske tvrtke za trgovinu naoružanjem, streljivom i vojnom opremom.

Vodeće državno poduzeće za izvoz naoružanja Jugoimport-SDPR izvezlo je u srpnju oružje i/li streljivo u Izrael u vrijednosti od 7.3 milijuna eura, ignorirajući, među ostalim, i apele iz UN-a da se zaustavi prodaja oružja toj zemlji zbog mogućih ratnih zločina nad palestinskim civilima u Gazi, navodi BIRN.

Prema podacima portala koji sakuplja poslovne transakcije državnih institucija, u koje je BIRN imao uvid, sa srpanjskom pošiljkom vrijednost izvoza tvrtke SDPR je tijekom 2024. bila ukupno 23.1 milijun eura. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.