Srpski mafijaš izručen Hrvatskoj, čuvaju ga specijalci s puškama. Tko je on?

Foto: Marko Todorov/CROPIX

Specijalna i interventna policija pod punom spremom čuvala je danas oko 16 sati zgradu Županijskog suda u Velikoj Gorici zbog ročišta na kojem je određen ekstradicijski pritvor Milovanu Zdravkoviću (45) po srpskoj Interpolovoj tjeralici, a ako se pravovremeno dostavi dokumentacija, moguće je da ostane u pritvoru do izručenja, rekla je glasnogovornica tog suda.

Sutkinja je odredila pritvor prema Zakonu o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima i sada će se zatražiti rokovi preko Ministarstva pravosuđa od Srbije da se vidi postoji li zamolba za izručenjem, a do tada on ostaje u pritvoru. 

Uhićen u akciji Interpola u Španjolskoj

Iako je srpski ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić rekao da je Zdravković uhićen u Zagrebu, ispostavilo se da je uhićen u velikoj akciji Interpola u Španjolskoj, a izručen Hrvatskoj. No, pripadnika Kavačkog klana traži i Srbija zbog umiješanosti u četiri ubojstva pripadnika suparničkog - Škaljarskog klana te trgovanja kokainom. Švicarska konfederacija ga pak traži zbog izvršenja kazne zatvora od pet godina zbog teže krađe.

Hrvatske vlasti tražile su ga zbog krivotvorenja hrvatske putovnice. Dobio ju je još 2018. na osnovu lažnog identiteta jednog Srbina koji je ranije napustio Hrvatsku, piše N1.

U protekla 24 sata prvo je osuđen, zatim formalno pušten na slobodu. Nakon toga je ponovno uhićen pa odveden na sud, odakle bi mogao biti vraćen u zatvor.

Naime, jučer je Zdravković na Općinskom kaznenom sudu priznao krivotvorenje putovnice te je osuđen na uvjetnu zatvorsku i novčanu kaznu. Tada mu je ukinut istražni zatvor te je formalno sat, dva bio na slobodi. Zatim ga je u Remetincu uhitila kriminalistička policija na temelju srpske tjeralice. Potom je odveden u policiju, a danas na Županijski sud u Velikoj Gorici.

Foto: Marko Todorov/CROPIX

Osumnjičen za ubojstva u Ateni 2020. godine

Milovan Zdravković, rođen u Beogradu, u Srbiji je osumnjičen da je kao član kriminalne grupe Radoja Zvicera, Darka Šarića i Veljka Belivuka sudjelovao u planiranju i pripremanju ubojstva Stevana Stamatovića i Igora Dedovića, koji su ubijeni 19. siječnja 2020. godine u Ateni. Sumnjiči ga se da je također pripremao i planirao ubojstva Alana Kožara i Damira Hadžića, ubijenih 23. srpnja iste godine na grčkom otoku Krfu.

Veljko Belivuk, poznat kao Velja Nevolja, član Kavačkog klana

"Uloga Milovana Zdravkovića ogledala se u financiranju logistike, plaćanja za rentanje stanova, angažiranju osoba za opservaciju, kao i nabavku i transport oružja za izvršenje kaznenog djela. Također, Milovan Zdravković je s ostalim članovima kriminalne grupe Kavači kupovao opojnu drogu kokain iz Južne Amerike u većim količinama, koja je dalje transportirana i distribuirana u Europi. Milovan Zdravković je, prema operativnim saznanjima, kum Radoja Zvicera", izjavio je srpski ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić.

Darko Šarić, balkanski narkobos, član Kavačkog klana

Tko je Radoje Zvicer?

Zvicer je jedan od najutjecajnijih ljudi balkanskog podzemlja i šef Kavačkog klana. Povezivalo ga se s brojnim ubojstvima, prodajom droge i drugim kaznenim djelima.

Zvicera se povezivalo i s ubojstvom Crnogorca Gorana Vlaovića koji je smaknut na Zrću hicem u potiljak iz neposredne blizine. Zvicer je za to ubojstvo platio navodno 50 tisuća eura, prenosi Kurir.

Na Zvicera je više puta pokušan atentat. 2020. godine pokušali su ga ubiti dok je usred dana otišao na trčanje u blizini svog stana u Kijevu. U bijegu je od veljače 2021., kad su članovi grupe Veljka Belivuka uhićeni u Beogradu. 2022. godine pojavila se vijest da je ubijen u Panami u unajmljenoj vili, ali se ta vijest pokazala netočnom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.