Srpski premijer: Poštujemo suverenitet Ukrajine. I oni su naša slavenska braća

Foto: F.S./ATA Images/PIXSELL

Ukrajinci su "slavenska braća" Srbima, a Beograd je u Ujedinjenim narodima glasao za sve rezolucije na temu ukrajinskog teritorijalnog integriteta i suvereniteta, rekao je danas premijer Srbije Miloš Vučević, naglasivši da je njegova zemlja predana članstvu u Europskoj uniji. 

Premijer Srbije je na panelu na Bledskom strateškom forumu branio odluku Beograda da ne uvede sankcije Rusiji iako integracija u Europsku uniju podrazumijeva usklađivanje s vanjskom i sigurnosnom politikom tog saveza. Srbija je jedina zemlja kandidat koja to još nije učinila. 

Vučević je naglasio da Srbija poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine te da je u Ujedinjenim narodima "glasala za sve rezolucije na tu temu". "I Ukrajinci su nam slavenska braća, kao i Rusi", rekao je. Novi premijer Srbije rekao je da Beograd ne krije ništa oko odnosa s Kinom i Rusijom te da ima pravo štititi nacionalne interese na najbolji način. 

Plenković: Srbija i sankcije su primjer promjene režima

Članstvo u Europskoj uniji ostaje "glavni politički cilj" Beograda usprkos bliskim odnosima s Pekingom i Moskvom, rekao je. Vučević je rekao da "ne vidi rezultate sankcija" Rusiji te da je Srbija patila pod sankcijama devedesetih i stoga ne vjeruje u tu politiku. 

Hrvatski premijer Andrej Plenković reagirao je na tu tvrdnju kazavši da Srbija pod Slobodanom Miloševićem nije bila pod sankcijama samo zato što međunarodna zajednica i Ujedinjeni narodi nisu imali što raditi. 

Iako je on spomenuo devedesete, Vučević je potom rekao da ne želi govoriti o prošlosti, na što mu je hrvatski premijer rekao da se na nju ne treba koncentrirati, ali ni zaboraviti, što se događalo. "Srbija i sankcije su primjer promjene režima, to je nešto što se dogodilo i to svi znamo", kazao je Plenković. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.