Srpsko ministarstvo obrane: Naši vojnici nisu bili izravno ugroženi u Libanonu

Ilustracija: EPA

Svi pripadnici Vojske Srbije (VS) u mirovnim operacijama pod mandatom Ujedinjenih naroda UNIFIL u Libanonu i UNTSO na Bliskom istoku su dobro i dosad nisu bili izravno ugroženi, priopćilo je danas srpsko ministarstvo obrane u jeku borbi Izraela i Hezbolaha te izraelskog ranjavanja pripadnika UNIFIL-a.  

Priopćenje je uslijedilo nakon što je dio oporbe ranije tijekom dana kritizirao srpsku vladu i ministra vanjskih poslova Marka Đurića da nisu osudili izraelski upad u bazu mirovnih snaga u Libanonu niti zatražili, zajedno s drugim zemljama koje su dio mirovne misije UNIFIL-a, u kojoj su i 182 srpska vojnika i časnika, da se prekinu napadi i provede istraga.

Izvanparlamentarna Partija radikalne ljevice ocijenila je da su vladajućima u Srbiji "očito važniji dobri odnosi s investitorima iz Izraela i njihovom poslovno-političkom elitom koja ima svoje investicije u Srbiji od života građana Srbije koji su na meti zločinačkih izraelskih napada".

Ranjeno pet pripadnika misije UN-a

Ministarstvo je kasnije u priopćenju istaknulo da su pripadnicima VS "osigurana sva sredstva potrebna za život i rad u uvjetima pogoršane sigurnosne situacije" u zoni sukoba, te da se "sigurnosna situacija neprekidno prati".

Uz ocjenu da je trenutna situacija u zonama mirovnih operacija složena i nestabilna, zbog intenzivnih sukoba izraelske vojske i pripadnika Hezbolaha, ministarstvo navodi da su na snazi mjere koje se odnose na ograničenje kretanja pripadnika misija, boravak u skloništima, obaveznu uporabu zaštitne opreme i druge protokole i procedure.

Stožer VS-a u stalnom je kontaktu sa stožerima oružanih snaga Španjolske i Italije, kao vodećim nacijama u sektorima u kojima su angažirani i srpski vojnici. U prethodnih nekoliko dana u napadima izraelske vojske na Hezbolah u južnom Libanonu ranjeno je i pet pripadnika misije UN-a. 

BIRN: Srbija nastavlja sa izvozom oružja Izraelu

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu pozvao je misiju UN-a da se evakuira iz zone djelovanja kako ne bi bila "živi štit" Hezbolahu. Glavni tajnik UN- Antonio Gutteres poručio je pak da napadi Izraela na mirovnjake UN-a mogu biti tumačeni kao kršenje međunarodnog humanitarnog prava i ratni zločin, te poručio da će "UNIFIL ostati na svojim pozicijama".

Prije nedavnog posjeta izraelskog predsjednika Isaaca Herzoga Beogradu početkom rujna, Balkanska istraživačka mreža (BIRN) je, u suradnji s izraelskim listom Haaretzom, objavila da je Srbija, unatoč upozorenjima UN-a da se prodaja naoružanja Izraelu obustavi zbog mogućih ratnih zločina nad civilima u Gazi, nastavila s izvozom oružja toj zemlji.

U prethodnom zajedničkom istraživanju novinari mreže BIRN i izraelskog lista identificirali su šest letova, u veljači, ožujku i svibnju, koji se poklapaju s izvoznim podacima srpske tvrtke za trgovinu naoružanjem, streljivom i vojnom opremom.

Prema dostupnim podacima o transakcijama, vrijednost izvoza državne tvrtke za izvoz naoružanja Jugoimport-SDPR, tijekom 2024. bila je ukupno 23.1 milijun eura. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.