Stan na Havajima, Ferrari i osobni chef: Ovako je Kina kupila dužnosnicu iz New Yorka

Screenshot: X

Linda Sun, bivša pomoćnica guvernerke New Yorka Kathy Hochul, optužena je da je radila kao tajna agentica za kinesku vladu.

Tijekom razdoblja od otprilike 14 godina, Linda Sun napredovala je do zamjenice šefa osoblja guvernera. No, prema saveznim tužiteljima, 41-godišnjakinja je iskoristila svoj položaj kako bi pomagala kineskim dužnosnicima, piše BBC.

Zauzvrat, Kina je navodno obasipala Sun i njezinog supruga Christophera Hua milijunima dolara mita kojima su kupili kuću vrijednu 4.1 milijun dolara u New Yorku. Također, od tog novca Sun i njezin suprug kupili su 2.1 milijun dolara vrijedan stan s pogledom na ocean u Honoluluu na Havajima te luksuzna vozila, uključujući sportski automobil Ferrari Romu iz 2024., navodi se u optužnici.

Tvrde da nisu krivi

Par se jučer na saveznom sudu u Brooklynu izjasnio da nije kriv. Inače, zakon SAD-a zahtijeva da se pojedinci koji djeluju za ili u interesu stranih zemalja ili političkih stranaka registriraju kao strani agenti. Sun to nikad nije učinila i, prema tužiteljima, naturalizirana državljanka rođena u Kini "aktivno je skrivala da je poduzela radnje po nalogu, zahtjevu ili uputama" kineskih vladinih dužnosnika i predstavnika.

Ona je navodno 2020. godine potajno dodala kineskog dužnosnika u poziv vlade o javnozdravstvenom odgovoru na virus. Bivši njujorški tužitelj Howard Master rekao je za BBC da optužbe odražavaju "uznemirujući" trend visokih javnih dužnosnika, uključujući bivšeg senatora New Jerseyja Boba Menendeza, koji korumpirano primaju darove od stranih vlada.

Sastavljala lažna pisma, zapošljavala sunarodnjake

U optužnici protiv Sun navode se prilike u kojima je radila na sprječavanju tajvanskih predstavnika da komuniciraju s visokim dužnosnicima američke vlade ili da se sastaju s njima.

"Sve je riješeno na zadovoljavajući način", rekla je Sun u jednoj poruci kineskom konzularnom dužnosniku iz 2016. nakon što je uspješno skrenula pozornost visokog njujorškog političara s događaja koji je organizirao Tajvan.

Do siječnja 2021. godine radila je iza kulisa kako bi izbrisala spominjanje pekinškog pritvaranja Ujgura, većinski muslimanske etničke skupine u provinciji Xinjiang. Sastavila je lažna pozivna pisma za kineske političare da putuju u SAD i napisala neovlašteno pismo o zapošljavanju kako bi dodala sunarodnjaka u azijsko-američko savjetodavno vijeće guvernera New Yorka.

Skupa putovanja u Kinu, ulaznice za predstave

Zauzvrat, gospođa Sun i gospodin Hu "dobili su značajne ekonomske i druge koristi od predstavnika Pekinga", kažu tužitelji. Darovi su uključivali putovanja u Kinu, ulaznice za vrhunske predstave, koncerte i sportske događaje, zaposlenje u Kini za rođaka gospođe Sun i kućnu dostavu slanih patki koje je pripremao osobni kuhar kineskog vladinog službenika.

Prema optužnici, pačja poslastica poklonjena je Sun i poslana izravno u kuću njezinih roditelja u najmanje 16 različitih prilika. 

Odvjetnik bivše pomoćnice guvernerke Jarrod Schaeffer rekao je: "Radujemo se rješavanju ovih optužbi na sudu. Klijentica je uznemirena što su podignute." Sudac je pustio par uz jamčevinu, a ograničio mu je putovanje na tri američke države i naložio Sun da izbjegava bilo kakav kontakt s predstavnicima kineskog konzulata u New Yorku.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.