Čekaju nas olujni vjetar, tuča, obilna kiša. DHMZ: Pratite upozorenja

Foto: Slaven Branislav Babic, Petar Glebov/Pixsell

Prognostičari su još u petak najavili veliku promjenu vremena, koja je konačno stigla. Već tijekom dana u dijelovima Hrvatske bilo je tuče i jakog vjetra. Popodne je uglavnom bila pogođena sjeverozapadna Hrvatska, a navečer je nevrijeme stiglo i do Dalmacije.

Isto nas očekuje i sutra, uz lokalno obilne kiše, moguća je i tuča te olujni udari vjetra pa se ne mogu isključiti štete. Zbog dužeg perioda visoke temperature tlo je isušeno i slabo propusno, zbog čega će biti olakšano površinsko tečenje te postoji mogućnost pojave bujičnih i urbanih poplava.

"Promjenjivo i nestabilno. Povremeno će padati kiša, često i u obliku izraženih pljuskova s grmljavinom, a lokalno će biti nevremena praćenog pojačanim vjetrom te obilnom oborinom. Zapuhat će umjeren sjeveroistočni i sjeverni vjetar. Na Jadranu istočnjak i bura, podno Velebita i jaka. Najniža jutarnja temperatura zraka od 16 do 21, na Jadranu od 21 do 25°C. Danju svježije s najvišom temperaturom većinom od 25 do 30°C", stoji u prognozi DHMZ-a za ponedjeljak, a na snazi je i narančasto upozorenje Meteoalarma:

"Mjestimice obilna kiša. Moguće je poplavljivanje imovine i prometne mreže. Također je moguć prekid opskrbe energijom, prekid komunikacijske mreže kao i opskrbe vodom. Opasni uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima.

Mjestimice moguće nevrijeme. Moguća su oštećenja na imovini te na drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom te u prometu."

DHMZ je poručio građanima da prate upozorenja.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.