Stigla nova HRT-ova anketa, ovako stoje stvari u 8., 9. i 10. izbornoj jedinici

Screenshot: HRT

STIGLI su rezultati HRT-ove ankete HRejting za 8., 9. i 10. izbornu jedinicu.

Osma izborna jedinica

Da su izbori ovu nedjelju, u Istri i Primorju za Restart koaliciju glasala bi gotovo polovica birača 8. izborne jedinice. HDZ bi dobio malo manje od 20%. I to su jedine dvije liste koje prema Hrejtingu prelaze izborni prag.

Pragu je najbliže koalicija oko Živog zida. Jednaku potporu ima i savez na platformi Možemo! Iz igre za mandat anketa potpuno ne isključuje ni koaliciju oko Miroslava Škore, ali isključuje riječkog vjeroučitelja Marina Miletića i Damira Kajina s kojima na čelu liste Mosta, odnosno Demokrata i Laburista ne dosežu ni 3%.

Neodlučnih birača u ovoj je izbornoj jedinici 8,5% pa bi njihovo uključivanje u izbore moglo utjecati na konačni raspored mandata koje trenutačno osvajaju samo dvije najjače opcije - i to Restart koalicija 9, a HDZ 3. Preostala dva mandata su takozvana rubna i na njih statistička pogreška od 4% može utjecati. Mogle bi ih dosegnuti sve prikazane liste s time da su im, prema D'Hondtovoj metodi preračunavanja, bliži Restart i HDZ.

  1. Restart 9
  2. HDZ 3
  3. Dva rubna mandata (Najbliži Restart i HDZ)

Deveta izborna jedinica

Ova izborna jedinica obuhvaća cijelu Ličko-senjsku, Zadarsku, Šibensko-kninsku te sjeverni dio Splitsko-dalmatinske županije.

HDZ-ova lista osvaja 37% glasova, a Restartova 20%. Lista Miroslava Škore dobiva 10%, a Most osvaja jedan mandat. Ne treba zanemariti još uvijek više od 10% neodlučnih birača.

Kad se navedeni postoci pretoče u mandate, na 13 od 14 statistička pogreška nema utjecaja. HDZ osvaja 7 mandata, Restart koalicija 3, a po jedan koalicija oko Domovinskog pokreta, Most i četiri stranke okupljene oko Stipe Petrine. Za preostali rubni mandat bore se tri liste, ali mu je prema HRejtingu najbliži Restart.

  1. HDZ 7
  2. Restart 3
  3. Domovinski pokret 1
  4. Most 1
  5. Kolicija Stipe Petrine 1

Deseta izborna jedinica

Ona obuhvaća južni dio Splitsko-dalmatinske i cijelu Dubrovačko-neretvansku županiju. Iako lista HDZ-a i HDS-a dobiva 10% manje nego 2016., i dalje je prvi izbor trećine birača. Gotovo 7% manje ima Restart koalicija. Prag još prelaze Škorina koalicija i Most.

Bit će to očito žestoka i neizvjesna borba za svakog od gotovo 10 posto neodlučnih birača. Oni će teško moći pomoći Željku Kerumu ili Marijani Puljak čije su liste ispod 3%.

Od 14 mandata 13 je fiksno ili sigurno. Od tih 13, HDZ-u bi pripalo 6, Restartu 5 i po jedan Škorinoj koaliciji i Mostu, koji se s HDZ-om bore za onaj još jedan preostali takozvani rubni mandat. A prema anketi, bliže je HDZ sedmom zastupniku nego Škorina ili Mostova lista drugom.

  1. HDZ 6
  2. Restart 5
  3. Domovinski pokret 1
  4. Most 1
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.