Stigla promjena vremena. Narančasta upozorenja za više područja, očekuju se oluje

Ilustracija: Josip Mikacic/PIXSELL

Dugoočekivana promjena vremena stigla je sinoć i jutros u veći dio zemlje. Danas je za gospićko, kninsko, riječko, splitsko i dubrovačko područje na snazi narančasti meteoalarm, što znači da vrijeme može biti opasno. 

Olujna nevremena najizglednija u Dalmaciji

Iz Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) javljaju kako se danas očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme, uz kišu, pljuskove i grmljavinu. Vrlo su vjerojatna i olujna nevremena, i to uglavnom u Dalmaciji. Najviša dnevna temperatura zraka iznosit će od 22 do 27 Celzijusovih stupnjeva. 

Vjetar će biti slab do umjeren jugozapadni i jugoistočni, ponegdje s jakim udarima. Poslijepodne će okrenuti na sjeverni i sjeverozapadni. Na obali će puhati umjereno do jako, lokalno i olujno jugo i južni vjetar. Kasnije će okrenuti na sjeverozapadnjak, a navečer će biti i bure na sjevernom dijelu Jadrana. 

Kiša i mokri kolnici usporavaju promet u većem dijelu zemlje, pri čemu se zbog obilnije kiše ponegdje na kolniku zadržava veća količina vode, a uz to promet usporavaju i prometne nesreće, izvijestio je jutros Hrvatski autoklub (HAK). Iz HAK-a su vozače pozvali da brzinu i način vožnje prilagode uvjetima na cestama te da pripaze na sigurnosnu udaljenost između vozila.

Jučer odaslana upozorenja putem SRUUK-a

Podsjetimo, još jučer su građanima četiri županije poslane poruke putem Sustava za rano upozorenje i upravljanje krizama - SRUUK. Za područje Istarske i Primorsko-goranske županije poslana je tako poruka upozorenja za jako grmljavinsko nevrijeme navečer i u noći na ponedjeljak, uz moguć olujan vjetar, obilne pljuskove, bujicu i tuču.

Građani na području Ličko-senjske i Zadarske županije također su zamoljeni za veći oprez u drugom dijelu noći na ponedjeljak. Upozoreni su kako postoji mogućnost olujnog vjetra, obilnih pljuskova, bujica i tuča. 

Već sutra će biti sunčanije

Meteorologinja Tomislava Hojsak najavila je u sinoćnjem Dnevniku HTV-a kako će već u utorak kiša na kopnu prestati. Srijeda bi trebala biti sunčana, ali uz hladnije jutro. Već u četvrtak dolazi novo naoblačenje i kiša, sa sjevernim vjetrom i osjetnim padom temperature. 

"Na Jadranu idućih dana sunčanije nego u ponedjeljak. Pljuskovi bi još u utorak mogli biti izraženi na jugu, a u srijedu vjerojatnost za njih raste na sjeveru. Zapuhat će umjerena do jaka bura, u srijedu prolazno jugozapadnjak. Uz porast naoblake i jačanjem juga, u četvrtak na Jadran stiže nova kiša, ponegdje i u obliku jačih pljuskova s grmljavinom", prognozirala je Hojsak. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.