Stigla reakcija britanskog premijera na divljanje krajnje desnice: "Požalit ćete"

Screenshot: Sky News

Nakon što je danas krajnje desničarska rulja upala u hotel s azilantima u gradu Rotherhamu, britanski premijer Keir Starmer osudio je krajnje desničarsko nasilje. Obraćajući se novinarima u Downing Streetu, premijer je rekao da će uključeni osjetiti punu snagu zakona.

>> VIDEO Rulja u Engleskoj upala u hotel s azilantima

"Obećavam vam, požalit ćete što ste sudjelovali u ovome", rekao je onima koji su sudjelovali u nemirima pa dodao: "Nema opravdanja za ovo."

Rekao je da ljudi u ovoj zemlji imaju pravo biti sigurni, a ipak su vidjeli napade na muslimanske zajednice i nacističke pozdrave na ulici.

"To je krajnje desničarsko razbojništvo, motivacija je očita"

"Neću bježati od toga da to nazovem onim što jest - krajnje desničarsko razbojništvo", rekao je Starmer pa obećao da će učiniti što god je potrebno da se ti razbojnici dovedu pred lice pravde, obraćajući se naciji nakon nemira koji traju u dijelovima zemlje.

Rekao je da će biti uhićenja, optužnica i osuda, "bez obzira na očit uzrok ili motivaciju". "Ovo nije prosvjed, to je organizirano, nasilno razbojništvo i nije mu mjesto na našim ulicama ili na internetu", rekao je.

Posebno je osudio napad danas poslijepodne na hotel u kojem su smješteni tražitelji azila u Rotherhamu. Premijer je rekao da će požaliti oni koji sudjeluju u nasilju, ali i oni koji "pokreću ove akcije online".

"Ova rulja ne predstavlja našu zemlju"

Starmer je opisao rulju u Rotherhamu kao "pljačkaške bande koje s namjerom krše zakon i ništa drugo" te rekao da su ostavile "stanovnike i osoblje u strahu".

Onima koji su napadnuti poručio je: "Znam koliko to mora biti zastrašujuće." Obećao je da nasilna rulja ne predstavlja njihovu zemlju i dodao: "Ako napadate ljude zbog boje njihove kože ili vjere, to je krajnja desnica i spreman sam to reći."

"Naša policija zaslužuje našu potporu dok se bavi nasilnim neredima koji se šire", dodao je. Premijer je rekao da je tijekom vikenda održavao sastanke kako bi se uvjerio da postoji potrebna podrška.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.