Stiže Pakt za budućnost UN-a, očekuje se da će ga izglasati svih 193 članica

Foto: Profimedia

Usprkos podjelama, očekuje se da će države članice Ujedinjenih naroda danas jednoglasno usvojiti plan UN-ove reforme u New Yorku.

Prvotno je planirano jednoglasno usvajanje sporazuma bez glasanja. Međutim, nakon višemjesečnih pregovora, Rusija stvara određenu napetost uoči dvodnevnog UN-ovog Summita budućnosti koji bi trebao započeti poslijepodne u New Yorku.

Rusija, Bjelorusija i Nikaragva prethodno su prijetile da će uskratiti svoje odobrenje plana reforme

Države članice UN-a pripremaju se za pokušaj Moskve da iznudi glasanje o takozvanom Paktu za budućnost, rekli su diplomati za dpa.

Rusija, Bjelorusija i Nikaragva prethodno su prijetile da će uskratiti svoje odobrenje plana reforme UN-a. Isprva je bilo nejasno radi li se samo o praznoj prijetnji, navodi dpa.

Diplomati su navodno očekivali da će Rusija podržati mukotrpno ispregovarani kompromis usprkos prijetnjama. Ako će Moskva inzistirati na glasanju, diplomati vjeruju da bi se to moglo spriječiti potrebnom većinom glasova iz Opće skupštine UN-a.

Pregovori pod vodstvom Njemačke i Namibije

Pakt za budućnost je ispregovaran pod vodstvom Njemačke i Namibije. Njemački kancelar Olaf Scholz održat će danas govor na početku događaja.

Scholz je ovoga vikenda u New Yorku, iako se u Brandenburgu danas održavaju važni regionalni izbori. Izbori su važan test za njegovu Socijaldemokratsku stranku (SPD), dok se očekuje da bi desno populistička Alternativa za Njemačku (AfD) mogla ponoviti nedavne uspjehe na izborima u Tiringiji i Saskoj.

Što je Pakt za budućnost?

Glavni tajnik UN-a António Guterres pozvao je na ambicioznu reformu Ujedinjenih naroda i drugih međunarodnih organizacija kako bi međunarodna zajednica bila sposobnija za djelovanje u kriznim situacijama i ratovima.

Pakt za budućnost uključuje izjave o namjeri reforme Vijeća sigurnosti UN-a i pozive na prilagodbu međunarodnog financijskog sustava u korist takozvanog globalnog Juga.

Njime se također nastoje postaviti početni temelji za globalnu regulaciju umjetne inteligencije. Ipak, konačni tekst ne ispunjava ambiciozna očekivanja Guterresa, ističu diplomati.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.