KORONAVIRUS

Što će biti sa zalihama i cijenama prehrambenih proizvoda?

Foto: Index/123rf

NAVALA kupaca na trgovine ne prestaje jer stvaraju zalihe u strahu od ograničenja kretanja i prekida opskrbe zbog epidemije koronavirusa. Prema riječima ministra financija Zdravka Marića, promet je porastao oko 40 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Hrvatska je što se opskrbe tiče možda u prednosti u odnosu na neke druge zemlje jer su proizvođači i trgovine ionako čekali turističku sezonu, u kojoj se i tako povećavaju prometi, pa su navikli na oscilacije. 

>> Obišli smo centar Zagreba: Na Dolcu zatvorene sve mesnice s piletinom, prodavačice ljute na kupce

Što se tiče cijena, vlada je na posljednjoj sjednici donijela odluku kojom se ograničavaju cijene cijelog niza proizvoda tako da, osim ako su porasle kod dobavljača, neće smjeti biti veće od onih s kraja siječnja, prije nego što je došlo do epidemije.

Konzum: Cijene nismo dizali niti imamo namjeru

Iz najvećeg trgovačkog lanca Konzuma koji ima trgovine u gotovo svakom mjestu poručuju da su dobro opskrbljeni i da poduzimaju sve mjere kako bi mogli odgovoriti na još veću potražnju. Iz Konzuma kažu da nisu povećavali cijene niti to namjeravaju učiniti.

“Posljednjih dana bilježimo povećanje prometa i pojačanu poslovnu aktivnost u svim svojim trgovinama te poduzimamo sve mjere kako bismo odgovorili i na eventualni budući porast potražnje. Skladišta i prodavaonice dobro su opremljeni, a zalihe se dodatno pojačavaju, osobito kad je riječ o namirnicama i proizvodima koje kupci u ovim trenucima najviše traže. Naši djelatnici redovito pune police i izlažu proizvode, no molimo kupce za razumijevanje i strpljenje ako nekih proizvoda u određenom trenutku nema na policama, jer ih ne stignemo dovoljno brzo staviti na policu. Stavljamo fokus na namirnice i proizvode za kojima trenutno vlada najveća potražnja, a neke od njih i dodatno izlažemo u koridorima trgovina, kako bi kupcima bili još dostupniji. Provodimo sve mjere kako bi naši kupci mogli nabaviti sve što u ovom trenutku smatraju potrebnim", navode u odgovoru Konzuma na upit Indexa dodajući: "Cijene proizvoda nismo povećavali i nemamo ih namjeru povećavati."

Konzum: Sva skladišta su dobro opremljena

"Opskrbni lanac Konzuma i u ovim trenucima rasta potražnje dobro funkcionira te su sva skladišta dobro opremljena, uz dodatna povećanja zaliha. Kako bismo kupcima osigurali potrebne namirnice u slučaju ograničenja ili prekida isporuke iz ugroženih zemalja, neprestano tražimo i alternativne izvore nabave. Najveći naglasak stavljamo na suradnju s domaćim dobavljačima, koja je strateški prioritet u našem poslovanju od samog početka pa tako i u trenutnoj situaciji.  Neprestano pratimo daljnji razvoj situacije te smo spremni na dodatne mjere u skladu s novim informacijama”, stoji u odgovoru Konzuma.

Lidl: Podržavamo vladinu odluku o ograničavanju cijena

Iz Lidla kažu da oni i inače imaju razvijene procese za ovakve situacije u svim zemljama u kojima posluju, tako da su i ovo što se sada događa dočekali spremni. Što se tiče cijena, kažu da podržavaju odluku vlade o njihovom ograničavanju.

“Kada je riječ o prometu, posljednjih dana u svojim trgovinama bilježimo iznadprosječnu prodaju trajnih proizvoda, konzervirane hrane te sredstava za dezinfekciju.

Što se tiče zaliha, pomno pratimo situaciju i učinit ćemo sve kako bismo osigurali opskrbu namirnicama. Lidl Hrvatska intenzivno surađuje sa svojim dobavljačima i logističkim partnerima kako bi svojim trgovinama osigurao uobičajenu opskrbu, a svojim skladištima osigurao opskrbu artiklima visoke potražnje. Također, želimo naglasiti da kao tvrtka imamo, neovisno o trenutnim kretanjima oko koronavirusa, razvijene procese za različite scenarije u svim zemljama kako bismo osigurali održavanje poslovanja u skladištima i trgovinama u posebnim okolnostima", navode u odgovoru Lidla na upit Indexa. 

"U Lidlu Hrvatska podržavamo odluku Vlade RH o ograničavanju cijena te s obzirom na okolnosti u kojima se trenutno nalazimo, smatramo da je riječ o dobroj odluci”, stoji u odgovoru Lidla.

Spar: Brinemo se da imamo dovoljne količine robe

I iz Spara kažu da su u stalnom kontaktu s dobavljačima kako bi osigurali popunjenost skladišta te ističu da osiguravaju mjere za zaštitu svojih zaposlenika i kupaca.

“Brinemo da imamo dovoljne količine robe u svim našim trgovinama te smo u stalnom kontaktu s našim dobavljačima kako bismo osigurali dovoljne količine potrebne robe za naše kupce. Zahvaljujemo svim djelatnicima u svim SPAR i INTERSPAR trgovinama koji predano rade kako bi osigurali nesmetanu opskrbu za sve građane. Nastavljamo pratiti najnovije informacije i kontaktirati s nadležnim institucijama. U skladu s time poduzimamo brojne mjere u svrhu prevencije te kako bi osigurali maksimalnu zaštitu za svoje zaposlenike i kupce”, stoji u odgovoru Spara.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.