Ovo je popis sastojaka prvog cjepiva koje stiže u Hrvatsku

Foto: EPA

POČELO je cijepljenje Pfizerovim cjepivom protiv koronavirusa. 

Otkako je Američka uprava za hranu i lijekove odobrila Pfizer/BionTech cjepivo za hitnu upotrebu 11. prosinca, započelo je i cijepljenje. Otkriveni su i sastojci cjepiva koje će među prvima stići u Hrvatsku, odnosno čim ga odobri Europska agencija za lijekove (EMA) što se očekuje krajem prosinca.

U Americi su se prvi počeli cijepiti zdravstveni radnici i korisnici domova za starije, dok će svi oni izvan kritičnih skupina sačekati još nekoliko mjeseci. No sve zanima koji je točan sastav navedenog cjepiva. 

mRNA tehnologija

Pfizerovo cjepivo protiv covida-19 napravljeno je koristeći noviju tehnologiju zvanu glasnička RNK (mRNK). Istu tehnologiju, primjerice, koristila je i Moderna pri izradi svog cjepiva. 

Glasnička RNK radi tako da kodira dijelove spike proteina koji se nalazi na površini virusa SARS-CoV-2. Cjepiva koja djeluju na principu mRNK koriste dijelove kodiranog proteina za stvaranje imunološkog odgovora u tijelu koje zatim počinje stvarati antitijela. Tek nakon što cjepivo izazove imunološki odgovor, tijelo će eliminirati i protein i mRNK. 

Antitijela će ostati u tijelu, ali još uvijek se ne zna koliko dugo. 

Što se nalazi u cjepivu protiv korone?

Objavljen je i potpuni popis sastojaka Pfizerovog cjepiva protiv korone. To su mRNA, lipidi, kalijev klorid, monobazni kalijev fosfat, natrijev klorid, dvobazni natrijev fosfat dehidrat i saharoza.

Lipidi su poslije mRNA sljedeći ključni sastojak cjepiva.

"Lipidi, što su masti, koje čine malu sfernu ljusku oko mRNA", rekao je William Schaffner, specijalist za zarazne bolesti i profesor prvi Sveučilištu Vanderbilt za magazin Health

"Lipidi su "način" na koji je cjepivo dostavljeno važem tijelu i stanicama", dodaje stručnjak za zarazne bolesti Amesh A. Adalja, viši učitelj na Johns Hopkins Centru za zdravstvenu sigurnost.

"Lipidi pomažu da mRNA ostane netaknuta te stabilna sve dok ne uđe u naše tijelo i ne krene raditi svoj posao", objašnjava dr. Schaffner.

"Nakon toga, lipidi se raspadaju i tijelo ih uklanja. Zbog toga su lipidi jedinstveni za ovu vrstu cjepiva, a ostatak sastojaka je vrlo čest u cjepivima, dodaje za Health Jamie Alan, profesorica asistentica farmacije i toksikologije na Sveučilištu u Michiganu te dodaje: 

"Ostatak sastojaka je vrlo čest i u ostalim cjepivima". 

"Svi sastojci imaju smisla"

"Kalijev klorid, monobazni kalijev fosfat, natrijev klorid i dvobazni natrijev fosfat koriste se za održavanje stabilnosti cjepiva, a saharoza je uobičajeni stabilizator", dodaje Alan.

"Kalijev klorid je samo sol", ističe Dr. Adalja, dok Alan dodaje:

"Saharoza je oblik šećera i služi kao stabilizator."

Stručnjaci suglasno kažu da svi sastojci cjepiva imaju smisla te da na popisu nema ničega što bi navodilo na zabrinutost. 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.