Što želi Mladež HDZ-a? Nema tu ideala, traži se samo uhljebljenje

Foto: Facebook

NA SVEČANOM obilježavanju četvrtog Nacionalnog dana Mladeži HDZ-a u Bjelovaru ovog se vikenda okupilo više od 200 članova HDZ-a, a pozdravili su ih predsjednik HDZ-a Andrej Plenković i član užeg stranačkog Predsjedništva Gordan Jandroković.

>> Mladež HDZ-a danas slavi svoj dan. Plenković im pričao o fascinantnim uspjesima

Premijer Plenković uvodno je opisao situaciju u kojoj se nalazi HDZ te istaknuo da je ulazak Hrvatske u eurozonu i Schengen fascinantan uspjeh koji oporba pokušava proglasiti rutinskim.

Što Plenković očekuje od Mladeži HDZ-a?

Od članova Mladeži HDZ-a očekuje da imaju svoje jasne političke stavove, ali i gard.

"Od vas očekujemo vidljivost koja se postiže političkim angažmanom. U politici je bitan stav, spremnost na duel i polemiku. Kada imate argumente koji moraju biti usidreni u činjenicama, pobijedit ćete u duelima", kazao im je Plenković.

"Politika je u prvom redu rad za javno dobro, a u drugom ona bitka koju gledate u Hrvatskom saboru", rekao je okupljenima Jandroković i dodao kako "te često besmislene bitke" u saboru nerijetko upadaju u prvi plan iako je pravi smisao sabora donošenje kvalitetnih zakona.

 

Održani su i paneli na kojima su se ukazali najuspješniji izdanci stranačke mladeži.

Sveto trojstvo: Nogomet, branitelji i Crkva

O izazovima medijske komunikacije u digitalnom dobu govorili su mladi predstojnik Ureda predsjednika HDZ-a i glasnogovornik vlade Marko Milić, dok su na panel-raspravi "Hrvatska na pragu pune europske integracije" nastupili državni tajnici Terezija Gras i Ivan Vidiš, saborski zastupnik Marko Pavić te zastupnik u Europskom parlamentu Karlo Ressler. 

Poslijepodne je na rasporedu bila humanitarna nogometna utakmica, dok je za nedjelju predviđen odlazak na spomen-područje Barutana i groblje Borik, gdje su se sudionici skupa poklonili poginulim hrvatskom braniteljima, a održana je i misa.

Nogomet-branitelji-Crkva, to je sveto trojstvo Mladeži HDZ-a. Pokrili su u svom programu okupljanja sve važne simboličke točke Tuđmanove Hrvatske. 

Tko je predsjednik Mladeži HDZ-a?

Predsjednik Mladeži HDZ-a od studenoga 2021. mladi je pravnik Maksimilijan Šimrak. Šimrak, koji je tri godine obnašao dužnost predsjednika Mladeži HDZ-a Grada Zagreba, izborom za novog predsjednika nacionalne Mladeži postao je i član Predsjedništva HDZ-a.

>> Novi predsjednik Mladeži HDZ-a je Maksimilijan Šimrak

"Mladi u HDZ-u nisu samo budućnost nego i sadašnjost. Znamo da su izbori vrhunac demokracije, a glasovanje po modelu jedan član - jedan glas dodatno je podiglo standard provedbe izbora i dalo na važnosti svakom članu naše Mladeži", izjavio je Šimrak kada je izabran. I odmah pohvalio politiku Andreja Plenkovića.

Šimrak je danas zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini. Politiku direktno uči od nadređenog Mislava Hermana, šefa zagrebačkog HDZ-a, što znači da neće puno naučiti.

Lider HDZ-ove Mladeži u javnosti se nije istaknuo po vidljivosti, koju je Plenković zatražio od mladih HDZ-ovaca. Dapače, kada je postao predsjednik Mladeži HDZ-a, Index ga je više puta kontaktirao s ponudom za intervju.

Htjeli smo ga pitati što jednog mladog čovjeka potakne da su učlani u HDZ, stranku osuđenu za pljačku države. Šimrak nikad nije odgovorio, a u godinu dana, otkako je predsjednik Mladeži HDZ-a, nije se pretjerano isticao u medijima.

U Mladež HDZ-a ulazi se zbog veza

Razlog ulaska u Mladež HDZ-a je networking, povezivanje s moćnijim članovima stranke koji mogu postati zaštitnici i promicatelji. Prošli potpredsjednik Mladeži HDZ-a Ivan Vidiš sada je državni tajnik u Ministarstvu rada.

Najmanje vremena stranačka mladež koristi na istupanje u javnosti jer je to najmanje važno. Mnogo je bitnije ostaviti dojam na Plenkovića ili nekog ministra, koji, pak, otvaraju put prema uhljebljivanju u državnom sustavu.

Iz Mladeži HDZ-a često se regrutiraju pomoćnici ministara ili državnih tajnika, oni postaju asistenti HDZ-ovih eurozastupnika. To je stranačka farma koja proizvodi nove generacije HDZ-a, koje se penju po ljestvici uspjeha u sustavu patronaže koji je HDZ uspostavio.

Slučaj Alena Šukurice

Savršen primjer mladog HDZ-ovca je 26-godišnji Alen Šukurica, o kojemu je Index nedavno pisao.

Šukurica je rođen 1996. godine, na Pravnom fakultetu u Zagrebu studira pravo već najmanje sedam godina, ali je zato u međuvremenu uspio skupiti impresivan broj funkcija u HDZ-u. Članstvo u HDZ-u ga je u roku od nešto više od tri godine od zagrebačkih Gajnica dovelo do njujorškog East Rivera i UN-a.

>> Mladi HDZ-ovac izabran za hrvatskog delegata pri UN-u. Tamo ga šalje HDZ

No prije toga 19-godišnji Šukurica bio je kandidat Živog zida za Vijeće Mjesnog odbora Gajnice u gradskoj četvrti Podsused-Vrapče. Šukurica je bio treći na listi, čiji je nositelj bio stanoviti Davor Hotko. 

Od Živog zida preko HDZ-a do UN-a

Sa Živim zidom nije išlo, na izborima nije prošao, pa se Šukurica uskoro prešaltao na HDZ. U samo nekoliko godina ostvario je zavidan uspon unutar HDZ-a te postao predsjednik temeljnog ogranka HDZ-a Gajnice, član Područnog odbora Mladeži HDZ-a Podsused-Vrapče te član Gradskog odbora i predsjednik Odbora za politike mladih Mladeži HDZ-a Grada Zagreba.

Izabran je za hrvatskog mladog delegata pri UN-u, a postao je i član Podunavskog vijeća mladih.

>> Nije išlo sa Živim zidom, pa je ušao u HDZ. Tada kreće uspon Alena Šukurice do UN-a

Šukurici se isplatilo i što je povezan sa studentskom udrugom ELSA, još jednim inkubatorom za HDZ-ove kadrove. Šukurica ide stopama Andreja Plenkovića, koji je također kao student Pravnog fakulteta u Zagrebu bio predsjednik ELSA-e (European Association of Law Students).

Kako je ELSA postala inkubator HDZ-ovih kadrova

ELSA se predstavlja kao najveća svjetska neovisna, neprofitna i nepolitička udruga studenata prava i mladih pravnika.

Osnovana je 1981. godine u Beču, ima podružnice u 43 europske zemlje te okuplja više od 60 tisuća članova na više od 400 fakulteta. Alumniji te udruge brojni su današnji uspješni dužnosnici, odvjetnici, profesori, poduzetnici i stručnjaci, među kojima je i prvi predsjednik ELSA-e Hrvatska Andrej Plenković.

>> Što povezuje Plenkovića i uhićenog odvjetnika Šurjaka?

Šukurica se na svojem Instagramu pohvalio fotografijom s Plenkovićem, a u pozadini se vide oznake ELSA-e. Plenković je i govorio na okupljanjima ELSA-e otkako je Šukurica predsjednik hrvatske podružnice.

Mladež HDZ-a ima svoj specifični stil

Mladež HDZ-a sa sobom nosi i određeni stil odijevanja.

Članovi su uvijek u odijelima i s kravatama, brinu se o svojoj vanjštini i žele izgledati prezentabilno. Svjesni su da je politika i pitanje imidža, a oni svojim profesionalnim imidžom žele signalizirati kompetenciju. "Uzmite mene za asistenta i tako mi otvorite put do uhljebljenja", poručuje njihova ispeglana odjeća.

Članice Mladeži također imaju svoj vizualni identitet. Često oko vrata nose decentne križeve, ne ogromne poput Marijane Petir, imaju većinom dugu kosu, nose suknje ispod koljena, a rjeđe hlače.

Izbaždarene su na neosviješteni seksizam mladih HDZ-ovaca, koji su u vezi ženskih prava informirani kao prosječan vepar. No jednako su nemilosrdne u zauzimanju pozicija jer druge opcije i nemaju u tom boys clubu.

Čime se uopće bavi Mladež HDZ-a?

Biti član Mladeži HDZ-a znači ponekad lijepiti plakate stranke, ostavljati komentare na internetu, sudjelovati u stranačkim aktivnostima, upoznavati moćnije HDZ-ovce, saznavati za sinekure u koje se možete uvaliti i osigurati stranačku potporu za dobivanje i zadržavanje neke javnim novcem financirane fotelje.

Najvažnije od svega, biti uvijek usuglašen s predsjednikom stranke. Sada je to Andrej Plenković pa je u modi europejstvo, a ne tvrdi nacionalizam "ljute trave na ljutu ranu". S takvim su se pristupom blamirali kad je stranku vodio Tomislav Karamarko pa je Mladež HDZ-a prosvjedovala protiv koncerta Leta 3 s objašnjenjem da riječki rokeri vrijeđaju Crkvu i branitelje.

>> Mladež HDZ-a žestoko se protivi koncertu Leta 3: "Ismijavaju Hrvatsku, Crkvu i branitelje"

Mladež HDZ-a priopćila je tako 2018. godine da je dala punu podršku nacionalnom vodstvu HDZ-a i predsjedniku Andreju Plenkoviću u nastavku procesa ratifikacije Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji - s uključenom interpretativnom izjavom kojom se, kako ističu, otklanjaju kriva tumačenja konvencije.

Prošle godine Mladež HDZ-a poručila je da mladi u Hrvatskoj imaju razloga za optimizam jer su, unatoč svim poteškoćama, kontinuirano u fokusu rada vlade i već su uključeni u predlaganje i stvaranje politika povezanih s kvalitetom njihovog života.

>> Mladež HDZ-a: Mladi u Hrvatskoj imaju razloga za optimizam, u fokusu su ove vlade

Što želi Mladež HDZ-a?

Učlanjivanje u HDZ i aktiviranje u stranačkoj mladeži za većinu je danas karijerni put.

Nema tu više nacionalnih ideala koji su mogli pogoniti ljude poput Marija Kapulice, koji je kao mladić bio među osnivačima HDZ-a, među barakašima. I Kapulica je danas stranački uhljeb, čovjek koji je svoju nekadašnju poziciju predsjednika Mladeži HDZ-a pretvorio u cjeloživotno obitavanje na stranačkoj i/ili državnoj sisi. Ostvario se daleko iznad svojih stvarnih mogućnosti, dobio ekonomsku sigurnost, a sve zahvaljujući HDZ-u, kojemu će uvijek biti vjeran vojnik.

Mladi koji danas ulaze u HDZ znaju da ulaze u stranku koju je hrvatski sud osudio zbog pljačke države, u stranku čije se ministre često hapsi, čiji članovi su na "ti" s USKOK-om. Očito im takav HDZ nije moralno neprihvatljiv jer moral ionako nema nikakve veze s tim.

Oni vide kakav život žive Marko Milić, Marko Pavić, Karlo Ressler, Tena Mišetić i ostali nekadašnji Plenkovićevi gojenci i punoglavci Mladeži HDZ-a, ali ignoriraju i sudbinu Josipa Aladrovića, koji je sada pod optužnicom USKOK-a.

Nadaju se da će oni uspjeti izbjeći Remetinec, a uostalom znaju da se stranka brine i za one koji završe iza rešetaka. Ulazak u Mladež HDZ-a danas je prvenstveno poslovna transakcija na račun državnog proračuna.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.