Stotine elitnih afganistanskih vojnika mogle bi pronaći utočište u Britaniji

Ilustracija: EPA

Očekuje se da će oko 500 elitnih afganistanskih vojnika koji su se borili uz Britance steći pravo na dolazak u Veliku Britaniju nakon što je poništena prethodna odluka kojom su odbijeni njihovi zahtjevi.

U otprilike četvrtini od 2000 odbijenih slučajeva pronađene su nove informacije koje dokazuju da je ugrožene vojnike plaćala i zapošljavala britanska vlada u Afganistanu, unatoč prethodnim tvrdnjama da takvi dokazi ne postoje. Reviziju su pokrenuli članovi Konzervativne stranke u veljači.

Dio afganistanskih vojnika pobjegao u Pakistan

Luke Pollard, ministar oružanih snaga, izjavio je da hitna ponovna procjena odražava "probleme koji su pratili plan preseljenja Afganistana pod prethodnom vladom". Dodao je očekuje da će odluka biti preokrenuta "u približno 25 posto" od 2000 slučajeva. 

Dio afganistanskih vojnika skriva se od talibana u Afganistanu, dok ih je nekoliko stotina pobjeglo u Pakistan gdje im prijeti deportacija. Šest ih je navodno ubijeno zbog suradnje s Britancima. Među njima su i pripadnici elitnih afganistanskih jedinica 333 i 444, koji su se borili uz britanske snage i blisko surađivali s njima tijekom više od desetljeća britanskog vojnog angažmana. 

"Dužnosnici su sada potvrdili da postoje dokazi o plaćanjima od strane britanske vlade članovima afganistanskih specijalnih jedinica, uključujući CF 333' i ATF 444", kazao je Pollard. 

Ministar: Nemamo dokaze da je ovo bilo namjerno

Inače, u tijeku je javna istraga kojom se ispituju navodi da su pripadnici specijalne jedinice britanske vojske (SAS) izvršili 80 nezakonitih ubojstava po kratkom postupku u pokrajini Helmand između 2010. i 2013. Stoga, neki smatraju da bi afganistanski veterani mogli dati iskaze koji bi naštetili SAS-ovcima. 

U veljači je tadašnji ministar oružanih snaga, konzervativac James Heappey, rekao da "nemaju sveobuhvatnu evidenciju o zapošljavanju ili plaćanju" za pripadnike afganistanskih specijalnih snaga. Tvrdio je da su ti ljudi izravno odgovarali bivšoj afganistanskoj vladi. 

Pollard je napomenuo kako nije vidio "nikakve dokaze" koji bi sugerirali da je postojao namjeran pokušaj da se spriječi dolazak Afganistanaca koji ispunjavaju uvjete. Konzervativni ministri djelovali su "u dobroj vjeri", uvjeren je laburistički ministar. 
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.