Stožer naredio evakuaciju stanovnika s područja Jablanice i Konjica

Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL

Federalni stožer civilne zaštite na današnjoj izvanrednoj sjednici donio je naredbu o obaveznoj evakuaciji stanovništva s ugroženih područja Općine Jablanica i Grada Konjica koja su nedavno pogođena poplavama, javlja Anadolu.

"Evakuacija se već uveliko vrši, ekipe na terenu vrše evakuaciju s općinskim i kantonalnim službama, kao i spasilačkim službama iz Hrvatske i Srbije, svi na terenu i vrše evakuaciju", rekao je Aldin Brašnjić, direktor FUCZ-a.

Evakuiraju stanovništvo prije novih padalina

Istaknuo je da će uspjeti evakuirati stanovništvo prije novih padalina, koje su najavljene oko 23 sata večeras.
"Sigurno će uspjeti stanovništvo evakuirati do tada, jer ne vjerujemo da ima toliko stanovnika za evakuaciju. Ovdje se radi o stanovništvu koje je u najvećoj opasnosti", kazao je Brašnjić.

Dodao je da nisu mogli sve ljude smjestiti u hotelima u Jablanici, tako da se smještaju u privatnim smještajima kod rodbine i prijatelja. U naredbi FUCZ-a navodi se da se "naređuje Kantonalnom štabu civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona, Općinskom štabu civilne zaštite Jablanica i Gradskom štabu civilne zaštite Konjic da izvrše evakuaciju i zbrinjavanje stanovništva s ugroženih područja Općine Jablanica i Grada Konjica".

Naređuje se također spomenutim stožerima da osiguraju privremeni smještaj za evakuirane stanovnike.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.