Stranci kupuju svaku treću nekretninu u Hrvatskoj

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

VLADA je najavila novu mjeru subvencioniranja najma, a iako se o tom prijedlogu Državnog ureda za mlade i demografiju još puno ne zna, mnogi strahuju da bi to moglo podići cijene stanova, kao i APN-ovi subvencionirani krediti. Grade se stambene zgrade i komercijalne nekretnine, ali potražnja još uvijek premašuje ponudu.

"Velik je problem nepriuštivost nekretnina budući da cijene rastu posljednjih godina neodrživim tempom, više od rasta plaća. Prošle godine je bilo 20 posto manje transakcija i vidimo manji broj kreditnih zahtjeva", rekla je za HRT Klara Matić, voditeljica Odjela transakcija Colliers Hrvatska.

Mladi i studenti najteže dolaze do vlastitog doma pa su sumnjičavi prema vijesti o subvencioniranju najma stanova. Jedna je građanka za HRT rekla da smatra da bi mladima trebali subvencionirati kupovinu privatne kuće. "Rata kredita košta otprilike kao podstanarstvo", rekla je.

Bačić: Država će uskakati s određenim iznosom

Cijene kvadrata podigle su se zbog vladinih subvencioniranih APN-ovih kredita i zato postoji bojazan kada se radi o mjeri subvencioniranja najma.

"Mislim da je to trebalo ići u objavu i temeljem tog programa će se omogućiti, za što su osigurana sredstva u državnom proračunu, sufinanciranje najma za mlade obitelji, studente i država će uskakati s određenim iznosom", rekao je ministar graditeljstva Branko Bačić.

Bačić je najavio i strategiju hrvatske stanogradnje koja će definirati sporne subvencije i status zaštićenih najmoprimaca.

Stranci kupuju svaku treću nekretninu u Hrvatskoj

Istraživanje konzultantske tvrtke Colliers pokazuje dinamičnost na tržištu nekretnina. Prema istraživanju, svaku treću nekretninu u Hrvatskoj kupuju stranci. Osim za stanove i vile, osobito su zainteresirani za logističke prostore i urede.

"Svi segmenti komercijalnih nekretnina nalaze se u zdravom investicijskom i razvojnom ciklusu. Pojačan je interes ne samo stranih investitora nakon pridruživanja Hrvatske euru i Schengenu nego i snaga domaćeg kapitala. Mi za ovu godinu očekujemo usporavanje rasta cijena pa možda do kraja godine i stagnaciju", rekla je za HRT Vedrana Likan, šefica Colliers Hrvatske, Slovenije i BiH.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.