Pad stranog ulaganja u Kinu

Foto: EPA

Kina je zabilježila prvi kvartalni manjak u izravnim stranim ulaganjima, pokazuju podaci o platnoj bilanci odražavajući suzdržanost stranih tvrtki u uvjetima sve izraženijih geopolitičkih napetosti. Preliminarni podaci o kineskoj bilanci plaćanja u trećem kvartalu pokazali su minus u obvezama izravnih stranih ulaganja u razdoblju od srpnja do rujna od 11.8 milijardi dolara.

To je prvi tromjesečni manjak otkad je kineski regulator počeo prikupljati podatke 1998. godine, što bi se moglo povezati s nastojanjima zapadnih zemalja da se u uvjetima sve izraženijih geopolitičkih napetosti manje oslanjaju na azijskog diva, nagađa Reuters. Podaci naglašavaju izazove s kojima se Peking suočava u privlačenju stranih investitora nakon poteza zapadnih vlada.

"Slaba inozemna ulaganja možda su dijelom posljedica repatrijacije dobiti"

"Slaba inozemna ulaganja možda su dijelom posljedica repatrijacije dobiti multinacionalnih kompanija", napisali su analitičari Goldman Sachsa izdvajajući među razlozima i razliku u kamatnim stopama u Kini i u razvijenim zemljama.

"Budući da su kamatne stope u Kini 'niže kroz dulje razdoblje', a u drugim zemljama 'više kroz dulje razdoblje', pritisci na odljev kapitala vjerojatno će potrajati", smatraju u Goldman Sachsu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.