Strani kruzeri u 8 mjeseci dovezli gotovo 673.000 putnika na hrvatsku obalu

Ilustracija: Grgo Jelavic/PIXSELL

Strani kruzeri u prvih osam ovogodišnjih mjeseci po hrvatskom su Jadranu ostvarili 463 kružnih putovanja, što je 10 posto više nego u isto vrijeme prošle godine, a putnika su doveli 19.3 posto više ili njih 672.4 tisuće, podaci su DZS-a, koji pokazuju i da je tih putovanja u kolovozu bilo nešto manje nego lani.

Kružna putovanja u prvih osam mjeseci ove godine ostvarilo je 68 stranih brodova ili samo jedan manje nego lani u istom razdoblju, a porast broja kružnih putovanja od 10 posto znači da ih je bilo 42 više.

Porastao broj putnika

Porast broja putnika koji su ukupno na svim tim putovanjima stranim kruzerima u Hrvatsku došli u osam mjeseci u stvarnim brojkama znači njih oko 109 tisuća više nego prošle godine.

Strani kruzeri su duže boravili u Hrvatskoj nego lani, za 8.2 posto ili 80 dana više, odnosno ukupno 1.050 dana, a doplovili su pod zastavama 13 zemalja.

Među njima, najviše su kružnih putovanja ostvarili brodovi pod zastavama Malte, 145, i Bahama, 126, dok je iz ostalih bilo manje, primjerice pod zastavom Paname brodovi su imali 49 putovanja, a Norveške 36, itd.

Najviše putovanja stranih brodova u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

Oko 48 posto ili najviše od ukupnih 463 kružnih putovanja stranih brodova u prvih osam mjeseci po Jadranu bilo je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, te zatim oko 23 posto u Splitsko-dalmatinskoj, kojima se još jedino približila Zadarska županija u kojoj je bilo oko 13.6 posto putovanja.

Od ostalih jadranskih županija strani kruzeri su još dolazili u Primorsko-goransku, Istarsku i Šibensko-kninsku županiju, ali u znatno manjim postocima nego u prve tri.

Sličan je i uobičajen poredak i luka na Jadranu koje su najviše posjećivali strani kruzeri pa je tako luka Dubrovnik i dalje broj jedan, a slijede Split, Zadar te Hvar, Korčula, Rovinj i Šibenik.

Kolovoz i lipanj jedini mjeseci u 2024. s manje kružnih putovanja

Podaci DZS-a pokazuju da je samo u kolovozu kružnih putovanja stranih brodova bilo 106, što je jedno putovanje manje nego u istom mjesecu prošle godine.

Time je kolovoz uz lipanj jedini mjeseci u 2024. kada je tih putovanja bilo manje. U svim ostalim mjesecima od početka 2024. broj tih putovanja je bio veći nego u 2023., pa u nekim mjesecima i za čak 200 posto veći.

Iako je u kolovozu bilo jedno putovanje manje, ipak je i u tom mjesecu na stranim kruzerima doplovilo u posjet Hrvatskoj više putnika nego u lanjskom kolovozu, njih više od 157.3 tisuće ili oko pet tisuća više.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.