Student tvrdi da je kod Medicinskog fakulteta u Zagrebu našao ljudsku kost

STUDENT Medicinskog fakulteta u Zagrebu tvrdi da je među otpadom našao ljudsku kost, javlja Danas. "To je ljudska bedrena kost, jedna od onih na kojima se uči anatomija. I to je otpad koji se svakodnevno izbacuje iz zgrade našeg fakulteta, redovito u tom otpadu zaluta ljudska kost", rekao je student koji kaže da je kost našao kod zgrade Anatomije i kliničke anatomije Medicinskog fakulteta na zagrebačkoj Šalati.

"Bilo nas je više u šetnji i svi smo znali koja je to kost. Takve se kosti koriste za učenje anatomije na fakultetu. Prave su, stvarnih ljudi i dobivaju se od donatora", rekao je student. Iako se na fotografiji vidi jedna kost, za koju student tvrdi da je ljudska bedrena, te još jedna manja, kaže da je u toj šetnji na istom mjestu bilo 10-ak različitih kostiju, a čak i dio ljudskog mozga. 

"To kontinuirano traje već mjesec dana. Svaki tjedan najmanje nekoliko puta vidio sam otpad iz kojeg viri neka ljudska kost. Nisu to modeli od umjetnih materijala, nego prave ljudske kosti", rekao je. 

Poseban protokol za zbrinjavanje kostiju koje se više ne upotrebljavaju

Prof. dr. sc. Zdravko Petanjek, pročelnik s Medicine, komentirao je ovaj događaj. "Nalazili smo zaista svašta, neki se ormari nisu otvarali 40, 50, možda i 70 godina. Bilo je to i vrlo starih kostiju. Istina je da smo otkrivali zametnute kosti, među odavno zaboravljenim stvarima. Neki ormari i kutci nisu se pomaknuli desecima godina, dugo je to razdoblje. Sad smo sve počistili, izmjestili kosti, s velikom pažnjom premjestili. Nemoguće je da je nešto završilo na otpadu", rekao je Petanjek. 

Napominje kako postoji poseban protokol kada se ljudske kosti više ne upotrebljavaju. "Upravo idući tjedan imat ćemo svečani ispraćaj tijela koja više ne koristimo. Želimo pokazati etičnost, brinemo o tome i to nam je jako važno. Naša zahvala njima", rekao je te dodaje da mu se čini kako je priča zlonamjerna te mu nije jasno tko bi to napravio. "Od radnika nitko me nije upozorio da su pronašli bilo kakve preparate kostiju", rekao je Petanjek za Danas

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.