PAŽLJIVO pridržavanje mediteranske prehrane može smanjiti rizik od srčanih bolesti i smrti kod žena za gotovo 25%, prema novoj preglednoj analizi 16 istraživanja. "Ova studija potvrđuje ono što je već poznato o kardiovaskularnim dobrobitima mediteranske prehrane, ali naglašava kako ona može biti jednako korisna za žene kao što se zna da je za muškarce", rekla je kardiologinja Sarah Zaman sa Sveučilišta Sydney.
Pregledna studija je kombinirala istraživanja o mediteranskoj dijeti, izdvajajući podatke o ženama. Znanstvenici su onima koje su konzumirale više namirnica kao što su povrće i voće, cjelovite žitarice, mahunarke, orašaste plodove i plodove mora, a manje crvenog i prerađenog mesa (što spada u mediteransku prehranu) pridodali više bodova, piše CNN.
24% manji rizik od srčanih bolesti
Stručnjaci su nakon analize uočili da su žene koje su najviše slijedile mediteransku prehranu imale 24% manji rizik od srčanih bolesti i 23% manji rizik od rane smrti spram onih koje nisu slijedile takvu dijetu. Zatim su pregledali podatke za muškarce i pronašli gotovo iste rezultate: "Zabilježili smo 22% manji rizik od srčanih bolesti i 23% manji rizik od smrti kod muškaraca", rekla je Zaman.
Victoria Taylor, dijetetičarka iz Britanske zaklade za srce, napomenula je kako su svih 16 studija bile promatračke naravi, odnosno da ne ukazuju na uzročno-posljedičnu vezu, i da su se uglavnom oslanjale na izvješća samih ispitanika kada se radilo o unosu hrane.
"Ograničenja priznaju i autori studije. No, bez obzira na spol, zdrav način života koji uključuje uravnoteženu prehranu poput one mediteranske može pomoći pri smanjenju rizika od razvoja bolesti srca i krvožilnog sustava te njihova faktora rizika, kao što su dijabetes, pretilost, visoki krvni tlak i visok kolesterol", dodala je Taylor.
Značajno smanjuje rizik za demenciju?
Jučer je objavljeno još jedno istraživanje o benefitima mediteranske prehrane. Naime, prema studiji objavljenoj u časopisu BMC Medicine, mediteranska dijeta bogata orašastim plodovima, plodovima mora, žitaricama i povrćem mogla bi skoro za četvrtinu smanjiti rizik od demencije, navodi The Guardian.
Nalazi koji se temelje na podacima više od 60.000 pojedinaca iz britanske Biobanke ukazuju na to da povećano konzumiranje hrane biljnog podrijetla može imati "zaštitni učinak" protiv demencije, bez obzira na genetski rizik osobe.
Znanstvenici su dodjeljivali više bodova onima koji su se striktnije držali spomenute prehrane, s time da su pritom uzeli u obzir genetski rizik svakog pojedinca za demenciju. Tijekom gotovo jednog desetljeća zabilježena su 882 slučaja demencije, no oni koji su slijedili strogu mediteransku prehranu imali su 23% manji rizik od razvoja te bolesti spram onih koji su se hranili drugačije.