Sud povisio kaznu umirovljeniku iz Splita koji je spolno zlostavljao djevojčicu

Ilustracija: Davor Javorovic/PIXSELL

Značajno je postrožena kazna 57-godišnjem umirovljeniku koji je u Splitu prije pola godine osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od šest godina za 131 kazneno djelo spolnog zlostavljanja teško bolesne djevojčice, piše Dalmatinski portal.

Visoki kazneni sud prihvatio je pojedinačne kazne koje mu je izrekao splitski sud, ali je odlučio prihvatiti žalbu Državnog odvjetništva i izreći mu znatno strožu jedinstvenu kaznu od 15 godina zatvora. Ocjenjujući osnovanost i zakonitost odluke o kazni, sud je zaključio da je žalba osnovana. 

Od djevojčice stariji 43 godine

"Naime, prvostupanjski sud pravilno je utvrdio okolnosti koje su u smislu članka 47 Kaznenog zakona od utjecaja na odmjeravanje kazne pa je tako za olakotne okolnosti na strani optuženika cijenio njegovo narušeno zdravstveno stanje, depresiju i PTSP, bolest izvanbračne supruge te dosadašnju kaznenu neosuđivanost. 

Kao otegotne okolnosti, sud je pravilno cijenio činjenicu niske dobi oštećenice u vrijeme počinjenja djela od koje je optuženik stariji 43 godine, kao i to da je iskoristio i zlorabio povjerenje cijele obitelji pa i oštećenice kako bi činio veliki broj kaznenih djela. 

Kriv je za 131 kazneno djelo, zbroj pojedinačnih kazni 195 godina

Međutim, u pravu je državni odvjetnik kada ističe da je veći značaj trebalo dati činjenici da je optuženik djela činio u dužem periodu, da se radi o ukupno 131 kaznenom djelu, da zbroj svih pojedinačnih kazni iznosi 195 godina i da je jedinstvena kazna zatvora u trajanju od šest godina prenisko odmjerena te neće ostvariti svrhu kažnjavanja.

Stoga je po ocjeni Visokog kaznenog suda opravdan zaključak da će se upravo jedinstvenom kaznom od 15 godina prema optuženiku ostvariti svi vidovi i svrhe kažnjavanja.

Naime, optuženik je iskazao odlučnost i upornost u činjenju kaznenih djela kada je u dvije godine prema istoj oštećenici počinio 131 kazneno djelo spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta. Radi se o djetetu čije je povjerenje stekao družeći se s njezinim roditeljima u stanu koji im je iznajmila njegova sestra", stoji u presudi Visokog kaznenog suda.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.