Sudanski predsjednik nalog za uhićenjem ICC-a nazvao zavjerom

SUDANSKI predsjednik Omar al-Bashir, prvi predsjednik neke države za kojim je Međunarodni kazneni sud (ICC) izdao nalog za uhićenjem, rekao je kako je taj nalog zavjera kojoj je namjera destabilizirati zemlju i priječiti mirovne napore u Darfuru.

U prvom obraćanju otkad je izdan nalog za njega, Bashir je na sastanku vlade rekao kako su ICC, UN i međunarodne organizacije "alati novog kolonijalizma" kojemu je cilj pod svoju kontrolu staviti Sudan i njegova prirodna bogatstva.

"Mi u Sudanu smo uvijek bili metom UN-a i tih organizacija zato što smo rekli ne, zato što smo rekli da sudanska prirodna bogatstva pripadaju sudanskom narodu", rekao je Bashir.

Organizacije o kojima je Bashir pričao "imaju cilj sprečavanja mira u Darfuru", a dodao je i kako njegovu zemlju pogodi nova međunarodna odluka svaki put kad pokuša uspostaviti mir u Darfuru.

Preko pola milijuna mrtvih

Bashir je inače poznat i po izjavi kako je u Darfuru ubijeno maksimalno 10 tisuća ljudi. UN procjenjuje broj ubijenih u kampanji vlade i paravojnih skupina financiranih od strane vlade na 300 tisuća, dok nezavisne brojke kažu kako je brojka još davno premašila pola milijuna. Iseljeno je oko 3 milijuna ljudi.

"Ponašat ćemo se kao odgovorna vlada. Ali, bit ćemo odgovorni i čvrstog stava prema svakome tko pokuša uništiti stabilnost i sigurnost u zemlji i svakome tko pokuša koristiti svoj položaj u Sudanu za kršenje zakona, stabilnosti i sigurnosti", rekao je Bashir.

Nakon toga Bashir je najavio kako iz Darfura zbog kršenja zakona izbacuje 10 međunarodnih organizacija, nakon čega je ispred predsjedničke publike zaplesao s okupljenim mnoštvom.

J.D.
Foto: AFP
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.