Suvlasnik Carpe Diema u zatvoru, Hvarani opet prosvjedovali. "Ovo trpimo 20 godina"

Foto: Čitatelj, Pixsell

Sudac istrage u Županijskom sudu u Splitu Vladimir Živaljić odredio je jučer jednomjesečni istražni zatvoru Josipu Ćurkoviću, osumnjičenom da je u subotu napao vlasnika hvarskog restorana Gariful Ivana Gospodnetića i kuhara.

Okrivljeniku je na ročištu određen istražni zatvor samo zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, rekao je Živaljić, napomenuvši da je Općinsko državno odvjetništvo predlagalo istražni zatvor i zbog mogućeg utjecaja na svjedoke.

"Prihvatio sam jedan od dva prijedloga jer je okrivljenik na ročištu priznao sve svoje postupke prilikom napada na Gospodnetića, a osim toga i kamera je snimila napad, tako da okrivljenik nema razloga utjecati na svjedoke", objasnio je Živaljić.

Okrivljeni i njegova obrana mogu se u roku od tri dana žaliti na odluku o jednomjesečnom boravku okrivljenika u zatvoru. Na odluku se u tom roku može žaliti i tužiteljstvo ako je eventualno nezadovoljno što nisu prihvaćena oba prijedloga.

"Po isteku trodnevnog roka za žalbu Sudsko vijeće će donijeti odluku u vezi s ovim slučajem", rekao je dežurni sudac istrage.

Prosvjedi Hvarana

Brojni Hvarani i hvarski ugostitelji izašli su u nedjelju oko 23 sata na rivu kako bi digli svoj glas protiv nasilja koje se dogodilo prekjučer.

Hvarani su se okupili i sinoć na istom mjestu, a uz prosvjednike čule su se i brodske sirene. Zatražili su odlazak Ćurkovića. HRT neslužbeno doznaje da je i za danas najavljen veliki prosvjedni skup protiv nasilja na istom mjestu.

Izjave Gospodnetića, Petričevića i Carpe Diema

"Držali su nas zaštitari. Mi nismo mogli ništa, lupao je bocama", rekao je, među ostalim, Ivan Gospodnetić opisujući što se dogodilo prekjučer. Uvjeren je da se radilo o pokušaju ubojstva. Drago mu je zbog prosvjeda Hvarana i napominje da - Hvarani nikada nisu bili agresivni.

Kuhar Dinko Petričević Mijo zahvalio se svima na potpori. "Volio bih", kaže, "biti s vama, ali ne mogu - moram se oporaviti."

Priopćenjem su se oglasili iz Carpe Diema i kazali uz ostalo da "nasilje nikada nije prihvatljivo rješenje, stoga osuđujemo incident i duboko žalimo zbog njega te izražavamo iskrene isprike svim uključenim stranama i zajednici grada Hvara."

Policija: Na prosvjedu nije bilo izgreda niti potrebe za postupanjem

Splitska policija ranije je u ponedjeljak izvijestila da je u nedjelju navečer policijskom nadzorniku predan 62-godišnji muškarac osumnjičen za napad i pokušaj nanošenja teških ozljeda dvojici muškaraca u ugostiteljskom objektu u Hvaru, nakon čega su Hvarani održali prosvjed. Istaknula je da na prosvjedu nije bilo izgreda niti potrebe za postupanjem policije.

Splitsko Općinsko državno odvjetništvo izvijestilo je kako postoji sumnja da je 62-godišnjak 28. srpnja u Hvaru, u cilju da teško ozlijedi jednog muškarca, više puta ga udario zatvorenom šakom i spremnikom za plin u glavu. Terete ga i da je staklenom čašom udario u glavu drugog muškarca, koji ga je pokušao spriječiti u daljnjem napadu.

Obojica oštećenika zadobili su ozljede lake naravi, navelo je tužiteljstvo.

Potpora ugostitelja Gospodnetiću

Jurica Tomičić Kapetan iz Ceha ugostitelja grada Hvara rekao je da nikome nije drago da se ovakvo nasilje događa te da su se zato spontano okupili u nedjelju.

"Samim tim što je to napravio njegov susjed, kojemu je smetala njegova muzika tu večer. Što nama već 20 godina ne smeta muzika iz Carpe Diema, koja se u svako doba noći može čuti? To nije lijepo što se dogodilo. Što će napraviti institucije grada, to ja ne znam, ali moramo zaštititi jedni druge", kazao je Tomičić.

U gradu Hvaru održan je i hitan sastanak gradskih čelnika.

"Nasilju nikad nije bilo mjesto ovdje, niti ga smije biti. Radit ćemo sve da ovakvih nemilih scena više nikad ne bude. Naravno da očekujemo i novi zakon o turizmu s pravilnicima, da vidimo kako se možemo pozicionirati s novim zakonima. Sinoć sam bio i prisutan na prosvjedu. 

Razumijem potrebu sugrađana, podržavam ih u svakom pogledu i želim zahvaliti za jedan prosvjed koji je bio dostojanstven, koji nije bio osvetnički, da damo do znanja da takve stvari više ne želimo ovdje", naglasio je Rikardo Novak, gradonačelnik Hvara.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.