Švedska prva u Europi ima smanjenje učestalosti raka kože među mladima

Ilustracija: Shutterstock

Učestalost raka kože prvi je put u padu među mladim odraslim osobama u Švedskoj nakon desetljeća porasta, no istraživanje pokazuje i da je ta skandinavska zemlja prva u Europi zabilježila takav napredak.

Rizik od nastanka raka kože smanjuje se kod mlađih od 50 godina, pojasnila je za AFP Hildur Helgadottir, izvanredna profesorica onkologije na Institutu Karolinska i glavna autorica studije objavljene u medicinskom časopisu JAMA Dermatology.

Taj se pad vjerojatno uvelike može pripisati povećanoj svijesti o potrebi zaštite kože od sunca i rjeđem korištenju solarija, kazala je, pojasnivši da je "negdje 2015. došlo do jasnog i značajnog preokreta trenda". "Prije 2015. godine je među osobama u tridesetim godinama u prosjeku uočen porast raka kože od 5 posto godišnje, ali od 2015. se prosječno smanjio za pet posto godišnje", rekla je.

Pad smrtnosti nije vidljiv u starijih od 60 godina

Za starije od 50 godina stopa incidencije raka kože "povećava se godišnje za najmanje 5 posto, a povećanje se ubrzava s godinama", kazala je. I premda švedski istraživači nisu analizirali uzroke smanjenja učestalosti raka kože, vjeruju da je nekoliko glavnih čimbenika odigralo ulogu.

Uz bolju zaštitu, minimalna dob postavljena godine 2018. na 18 godina kada je posrijedi korištenje solarija u Švedskoj i smanjenje broja dostupnih solarija još ranije zasigurno su odigrali važnu ulogu. Jedan od razloga je i činjenica da mladi ljudi danas provode više vremena u zatvorenom prostoru uz mobilne telefone i računala, zbog čega su manje izloženi suncu, dodala je Helgadottir.

No ovaj je trend novijeg datuma i "još ne možemo govoriti o značajnijem učinku" na zdravlje. Kada je posrijedi smrtnost od raka kože, pad je vidljiv do dobi od 59 godina, ali ne i u starijih od 60 godina.

Smanjenje smrtnosti među mlađim skupinama pripisuje se, kako smanjenju incidencije raka kože, tako i uvođenju novih lijekova protiv raka koji su poboljšali prognozu bolesti. Među starijim osobama smrtnost se ne smanjuje jer je učestalost bolesti još uvijek vrlo visoka, rekla je prof. Helgadottir. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.