Švedska vlada suspendirala jamstva za kredite proizvođača baterija

Foto: Shutterstock

Švedski proizvođač baterija doveo je pod znak pitanja isplatu odobrenog kredita odustajanjem od proširenja tvornice u Skellefteåi, upozorila je vlada u Stockholmu, suspendiravši državna jamstva zbog kršenja ugovora.

U rujnu Northvolt je objavio da će smanjiti obujam poslovanja i otpustiti tisuću radnika u glavnom pogonu u Skellefteåi zbog slabe potražnje i jake konkurencije, ponajprije iz Azije.

"Planovi su bili malo preagresivni"

"Planovi o povećanju proizvodnje bili su malo preagresivni pa smo ih odlučili preispitati", rekao je izvršni direktor Peter Carlsson ovog ljeta u razgovoru za švedski list Dagens Industri.

Početkom godine kompanija je sa skupinom banaka bila dogovorila paket zajmova od ukupno pet milijardi dolara za planirano proširenje kapaciteta u Skellefteåi. 

Kako bi kompaniji pomogao s financiranjem proširenja, švedski državni ured za dug osigurao je skupini zajmodavaca, uključujući Europsku investicijsku banku (EIB), Nordijsku investicijsku banku i više od 20 komercijalnih banaka, jamstva u iznosu od 1.5 milijardi dolara za kredit od pet milijardi dolara.

Dužnosnici su rekli da novac za koji ured jamči vjerojatno neće biti tako skoro isplaćen.

Banka: Northvolt nam duguje 313 milijuna dolara

"Kompanija je prošli tjedan objavila da je proširenje obustavljeno. Naša je procjena da zajmovi stoga neće biti isplaćeni u bliskoj budućnosti", rekla je glavna direktorica Ureda za praćenje duga Karolina Ekholm.

"Jamstva su vrijedila samo pod uvjetom poštivanja uvjeta iz prvotnog ugovora", pojasnila je Ekholm.

Northvolt nije odmah odgovorio na upit Reutersa da komentira objavu ureda. Prošli tjedan glasnogovornik kompanije rekao je da su postigli značajan napredak u pribavljanju novca.

Udio EIB-a u novom paketu kredita iznosi nešto više od milijardu dolara. Banka je navela da mu Northvolt trenutno duguje 313 milijuna dolara iz kredita koji je odobren 2020. godine i trebao je biti refinanciran iz novog paketa.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.