Švicarska vlada odlučila zabraniti Hamas

Ilustracija: EPA

Švicarska savezna vlada odlučila je zabraniti palestinski islamistički pokret Hamas u prijedlogu zakona koji je podnesen parlamentu, stoji u priopćenju objavljenom danas.

Savezno vijeće (vlada) "odlučilo je izraditi zakon usmjeren na zabranu Hamasa. Smatra da je ova opcija najbolje rješenje za odgovor na situaciju koja prevladava od 7. listopada na Bliskom istoku" i napada bez presedana islamističkog pokreta na izraelski teritorij.

"Borba protiv mogućih aktivnosti Hamasa"

Četiri dana nakon ovog napada koji je na izraelskoj strani ostavio 1200 mrtvih, uglavnom civila, a 240 talaca odvedeno je u Gazu, Savezno vijeće je "procijenilo da Hamas treba označiti kao terorističku organizaciju".

"Taj će zakon dati saveznim vlastima odgovarajuće alate za borbu protiv mogućih aktivnosti Hamasa ili podrške organizaciji u Švicarskoj", objasnila je vlada u priopćenju za javnost.

Stavovi koje su zauzele glavne stranke u zemlji ostavljaju malo sumnje u vezi s ishodom glasovanja.

Snažno lobiranje radikalne desnice i židovskih organizacija

UDC (radikalna desnica), vodeća stranka u zemlji koja je dodatno učvrstila svoju poziciju na parlamentarnim izborima 22. listopada, snažno je zahtijevala ovu mjeru, kao i židovske organizacije u zemlji.

Europska unija i Sjedinjene Države, među ostalima, već označavaju Hamas kao “terorističku organizaciju”.

Nakon napada 7. listopada, Izrael je odgovorio nemilosrdnim bombardiranjem Gaze.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.