Svjedok: Tukli su Indijce i vrijeđali ih. Policajac je rekao da mu je dosta obojanih

Foto: Čitatelj Indexa

Sinoć oko 23:30 dvojica 18-godišnjaka i jedan maloljetnik napali su dva radnika iz Indije u centru Zagreba, u Tkalčićevoj ulici. Kako je danas izvijestila zagrebačka policija, na terasi ugostiteljskog objekta dvojica 18-godišnjaka i jedan maloljetnik pod utjecajem alkohola fizički su napali dvojicu stranih državljana starosti 27 i 52 godine. Sva trojica napadača su uhićeni.

"Bili su pijani i napali ih iz čista mira"

Događaju je svjedočio novinar Matej Knežević koji je zajedno sa suprugom svjedočio napadu i poslao nam fotografiju. Kako je ispričao za Index, i sam se uključio i stao u obranu Indijaca. On i supruga dali su izjavu policiji i još uvijek su, kaže, potreseni događajem-

"Sjedim u društvu s još troje prijatelja i suprugom u Malom medi. Vidim da se sa sjeverne strane Tkalče spušta pet klinaca do maksimalno 25 godina. S južne strane dolaze dva Indijca koji normalno hodaju i pričaju. Spustim glavu da popijem pivo. Za sekundu čujem: 'Gubi se, crnjo. Gubi se u Nepal'", rekao je Knežević za Index.

Navodi da su mladići koji su napali strance bili pijani i da su ih napali iz čista mira. 

"Nakon vike Indijac je pokušao nazvati policiju, a jedan od mladića mu je izbio mobitel iz ruke. Ja sam se umiješao da ne dođe do eskalacije", dodao je. "Moram napomenuti da je policija stigla brzo. Uhvatili su ih u Praškoj ulici pet minuta nakon događaja", zaključio je.

"Policajac je rekao da je normalno da su 'naši napali Indijce'. Rekao je i da mu je dosta obojanih"

No danas ujutro kada su on i supruga u zagrebačkoj I. policijskoj postaji trebali dati još jedan iskaz o napadu, svjedočio je, tvrdi, rasističkom ponašanju jednog od policajaca. 

"Prvo je iskaz otišla dati prijateljica, koja je kasnila na posao. Ja sam tog policajca pitao imam li vremena zapaliti, na što mi je rekao da imam. Onda mi je rekao: 'Daj mi samo reci tko je koga napao? Jesu Indijci napali naše ili su naši Indijce? Ja sam rekao da su naši huligani napali indijce. Na to mi je on rekao: 'To je normalno'", ispričao je Indexu Knežević. 

Kaže i da ovo nije bila jedina takva izjava istog policajca. 

"Prije toga je Južnoamerikanka došla prijaviti krađu torbice u kojoj je bila putovnica. On ju je prvo na engleskom uputio u Samobor, a onda je na hrvatskom rekao kolegici: "Dosta mi je ovih obojanih, Alžiraca, Nepalaca...", kazao je Knežević i dodao da će policajca prijaviti MUP-u zbog izjava kojima je, kaže, svjedočio jutros . 

Božinović: Pogodila me vijest o incidentu

O događaju se oglasio i ministar Davor Božinović.

"Pogodila me vijest o incidentu koji se dogodio u Tkalčićevoj ulici, gdje su trojica naših sugrađana, među kojima i jedan maloljetnik, napali dvojicu državljana Indije. Ovaj čin nasilja potpuno je neprihvatljiv i u suprotnosti s vrijednostima koje kao društvo moramo njegovati.

Bilo da se radi o stranim državljanima kao turistima u našoj sigurnoj Hrvatskoj, bilo da se radi o stranim radnicima koji svojim radom i trudom doprinose razvoju našeg gospodarstva i koji dolaze poštenim radom prehraniti sebe i svoje obitelji. Strani državljani su postali vrijedni članovi naše zajednice bez čijeg bi doprinosa, pa tako i brojnih turista, naš životni standard bio značajno niži", objavio je danas Božinović.

"Njihova prisutnost i rad omogućuju nam održavanje kvalitete života i razine usluga koje uživamo danas. Hrvatska se s pravom ponosi time što je među najsigurnijim zemljama na svijetu, ali ovakvi incidenti podsjećaju nas da taj status ne smijemo uzimati zdravo za gotovo.

Jučer sam dao izjavu o važnosti zajedništva i poštovanja među svim ljudima, no ovakvi događaji nas podsjećaju koliko još posla imamo pred sobom. Nasilje, pogotovo ako je motivirano predrasudama, nema mjesto u našoj zajednici", stoji u objavi ministra.

"To što su napadnuti radnici odbili liječničku pomoć ne umanjuje težinu zločina"

"Oštećeni su odbili liječničku pomoć, no to ne umanjuje težinu zločina koji se dogodio. Policija je brzo reagirala, a počinitelji su privedeni. Slijedi kriminalističko istraživanje koje će razjasniti sve okolnosti ovog događaja. Razumijem da živimo u vremenu u kojem su promjene intenzivne i da svaka zajednica treba svoje vrijeme za prilagodbu, no i ovim putem želim jasno poručiti: nikakvo nasilje neće biti tolerirano", poručio je Božinović.

"Pozivam sve građane da se odupru netrpeljivosti i predrasudama te da prijave svaku sumnju na zločine iz mržnje. Samo zajedničkim naporima možemo izgraditi društvo u kojem se svi osjećaju sigurno i poštovano, bez obzira na svoju etničku pripadnost, vjeru ili bilo koju drugu osobnu karakteristiku", stoji u objavi.

"Neka nam ovaj incident bude podsjetnik da moramo svakodnevno raditi na izgradnji društva temeljenog na solidarnosti, poštovanju i ljubavi prema bližnjima", zaključio je Božinović.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.