Svjetske burze porasle, očekuje se smanjenje kamatnih stopa

Foto: EPA

Na svjetskim su burzama cijene dionica porasle i prošloga tjedna, trećega zaredom, jer ulagači vjeruju da će američka i europska središnja banka u rujnu smanjiti kamatne stope, što bi trebalo podržati rast gospodarstava.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna ojačao 0.9 posto, na rekordna 41.563 boda, dok je S&P 500 porastao 0.25 posto, na 5648 bodova. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0.9 posto, na 17.713 bodova.

U prvoj polovici tjedna trgovanje je bilo vrlo nesigurno jer su ulagači bili nervozni uoči objave kvartalnog poslovnog izvješća Nvidije, koje je moglo znatno utjecati na smjer tehnološkog sektora.

BDP SAD-a porastao u drugom tromjesečju

Najveći svjetski proizvođač čipova za umjetnu inteligenciju objavio je izvješće u srijedu, a premda su rezultati bili bolji nego što su analitičari očekivali, cijena dionice Nvidije pala je više od 6 posto.

Ipak, to nije povuklo cijeli tehnološki sektor, kako su se ulagači plašili. Podršku tržištu pružili su, pak, podaci o rastu američkog gospodarstva snažnijem nego što se očekivalo.

Prema drugoj procjeni, bruto domaći proizvod (BDP) SAD-a porastao je u drugom tromjesečju 3, a ne 2.8 posto, koliko je pokazivala prva procjena.

To je učvrstilo uvjerenje ulagača da će najveće svjetsko gospodarstvo izbjeći recesiju, unatoč povišenim kamatnim stopama.

Inflacija u SAD-u postupno popušta

Podršku tržištu pruža i uvjerenje ulagača da će američka središnja banka u rujnu smanjiti kamatne stope, prvi put nakon višegodišnjeg zaoštravanja monetarne politike.

Inflacija u SAD-u postupno popušta, rast gospodarstva se usporava, a tržište rada, pokazuju posljednji podaci, nije tako snažno kao što se mislilo.

Zbog toga na tržištu prevladava stav da će Fed u rujnu smanjiti kamate za 0.25 postotnih bodova.

Zahvaljujući tome, S&P 500 indeks nadoknadio je krajem tjedna gubitke iz prvog dijela tjedna, dok je Dow Jones u petak dosegnuo novu rekordnu razinu.

Europski STOXX 600 indeks na rekordnoj razini

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0.6 posto, na 8376 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1.5 posto, na 18.906 bodova, a pariški CAC 0.7 posto, na 7630 bodova.

Stoxx 600 indeks vodećih europskih dionica porastao je u kolovozu 1.3 posto, pa je u petak dosegnuo rekordnu razinu.

To se zahvaljuje popuštanju inflacijskih pritisaka u eurozoni, što je podržalo očekivanja da će Europska središnja banka u rujnu ponovno smanjiti ključne kamatne stope.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.