Svjetske burze porasle

Foto: EPA

Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica porasle, pri čemu su na Wall Streetu Dow Jones i S&P 500 indeks dosegnuli nove rekordne razine.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna ojačao 1,2 posto, na 42.863 boda, dok je S&P 500 porastao 1,1 posto, na 5.815 bodova, kao i Nasdaq indeks, koji je dosegnuo 18.342 boda.

Novi rekordi Dow Jones i S&P 500 indeksa ponajviše se zahvaljuju rastu financijskog sektora, nakon što je nekoliko velikih banaka u petak objavilo bolje nego što se očekivalo kvartalne polovne rezultate.

Tako je, primjerice, cijena dionice JPMorgan Chasea skočila više od 4, a Wells Farga više od 5 posto.

Započela sezona objava poslovnih izvješća za treće tromjesečje

Time je prekjučer započela sezona objava poslovnih izvješća kompanija i banaka za treće tromjesečje, koja će idućih tjedana najviše utjecati na smjer tržišta.

Do prekjučer je na najvećoj svjetskoj burzi vladao oprez jer su sasvim splasnule špekulacije o daljnjem oštrom smanjenju kamata američke središnje banke, s obzirom na to da inflacija u SAD-u ne popušta toliko koliko su se ulagači nadali.

Prošloga je tjedna objavljeno da su potrošačke cijene u rujnu porasle 0,2 posto na mjesečnoj i 2,4 posto na godišnjoj razini.

Porasle cijene dionica i na većini europskih burzi

Te su cijene, kao i temeljna stopa inflacije, koja je iznosila 3,3 posto, bile nešto veće nego što su očekivali analitičari u anketi Reutersa. Na tržištu se sada procjenjuje da postoji oko 90 posto izgleda da će Fed u studenome kamate smanjiti za 0,25 postotnih bodova, a oko 10 posto da ih uopće neće mijenjati.

I na većini europskih burzi cijene su dionica prošloga tjedna porasle. Doduše, londonski FTSE indeks oslabio je 0,3 posto, na 8.253 boda, no frankfurtski DAX ojačao je 1,3 posto, na 19.373 boda, a pariški CAC 0,5 posto, na 7.577 bodova.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.