Swoboda o ZERP-u: Sada prihvatite pravila kluba, a kad uđete u EU mijenjajte pravila

IZVJESTITELJ Europskog parlamenta za Hrvatsku Hannes Swoboda, koji se nedavno zamjerio premijer Ivi Sanaderu, kazavši kako su sve manje šanse Hrvatske da do 2011. uđe u Europsku uniju, ne obazire se na Sanaderove riječi da on "kao izvjestitelj za Hrvatsku ne može biti takav pesimist".

Swoboda nastavlja dalje, pa tako poziva na uzbunu Vladu Ive Sanadera i upozorava da se Hrvatska mora vrlo ozbiljno prihvatiti reformi, pogotovo u pravosuđu, ako želi stići ciljeve koje je sama sebi postavila.

U razgovoru za Slobodnu Dalmaciju Swoboda kaže kako je pred Hrvatskom strahovito mnogo posla, a pogotovo pred Ministarstvom pravosuđa.

"Reforma pravosuđa prošle godine odvijala se presporo. Ove godine trebamo više brzine, više dokaza da provodite reforme, više rezultata, više konkretnog i ozbiljnijeg. Ove godine očekujemo da ispunite što ste obećali", kazao je Swoboda, koji nije htio iznijeti svoje dojmove o novoj Sanaderovoj Vladi, kazavši kako "nije njegov posao izravno komentirati našu Vladu".

"Čim je Hrvatska lošija, nekima padaju na pamet ideje o spajanju u paket s balkanskim zemljama"

Swoboda kaže kako Hrvatska još uvijek ima šansu da do 1. siječnja 2011. godine uđe u Europsku uniju. "Čim je Hrvatska lošija, nekima padaju na pamet ideje o spajanju u paket s balkanskim zemljama. Ne bi bila tragedija da Hrvatska ide s nekim u paru, nego bi bilo loše, jer bi to značilo odgađanje ulaska za mnogo godina", kaže Swoboda, pa dodaje: "Ako mislite da možete čekati, znajte da ćete morati čekati najmanje pet ili čak sedam godina. Tada će i u EU-u i u samoj zemlji padati podrška. Izgubit ćete svoju priliku".

Također kaže kako ne misli da je Sanader odustao od skorog ulaska u EU. Čak naprotiv, kaže da dobro poznaje hrvatskog premijera, za kojega dodaje da on želi biti upravo taj koji će Hrvatsku uvesti u Europu.

Borba protiv korupcije po Swobodi je ono čime bi se Hrvatska u prvom redu trebala pozabaviti prije ulaska u EU, a zatim reforma pravosuđa.

"Korumpirana Hrvatska ne može u EU"

Upitan o tome je li Hrvatska slična nekoj zemlji koja je bila u procesu pristupanja kada je riječ o korupciji, Swoboda odgovara: "Ako mislite pitati jeste li bolji od Bugarske, onda jeste, ali to ne znači mnogo". Dodaje kako su "njihovi građani užasnuti idejom da u  EU uđe još neka korumpirana, nesređena zemlja". "Korumpirana Hrvatska, odnosno država koja nije riješila problem korupcije, ne može u EU", decidirano tvrdi izvjestitelj.

"Nema suspenzije pregovora, ali morate riješiti pitanje ZERP-a"

Demantira navode da bi EU mogla suspendirati pregovore s Hrvatskom. No, navodi kako Hrvatska mora riješiti pitanje ZERP-a jer će joj biti suspendirano poglavlje o ribarstvu.

Inzistiranje na logici "Sve članice EU-a koje imaju more, osim Grčke, mogu imati ZERP, zašto ne bi i Hrvatska", smatra Swoboda, vodi Hrvatsku samo daljnjem produženju ovakve situacije. Predlaže da Hrvatska "prihvati pravila kluba".

"Italija i Slovenija su u klubu, Komisija je uz njih. Kad i vi budete unutra, onda ćete moći mijenjati pravila. Za godinu dana, koliko Talijani još budu lovili, dok vi ne ispregovarate što treba, kvaliteta vode Jadrana neće se tako bitno promijeniti. Kada pristanete na ZERP, moći ćete otvoriti pregovaračko poglavlje Ribarstvo i početi sređivati situaciju", savjetuje Swoboda.

R.I.
Foto: AFP

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.