Tajni priručnik hamasovaca otkrio krvave planove: "Ubadajte u vrat, ključne kosti..."

Screenshot: CNN

Terenski priručnik Hamasa, do kojeg je došao The Washington Post, i drugi dokumenti pronađeni nakon brutalnog napada ove skupine prije dva tjedna na Izrael ilustriraju neke od njegovih vojnih sposobnosti kao i pripreme za krvava ubojstva iz neposredne blizine.

Priručnik od prošle godine, pronađen na tijelu Hamasovog borca, navodi upute za rukovanje određenim oružjem, identificira ranjivosti u izraelskoj vojnoj opremi i nudi savjete o ubijanju nožem. Čini se da je dokument pripremljen za različite postrojbe Hamasovih elitnih Brigada Izzedine al-Qassam, koje uključuju protuoklopne, inženjerske, snajperističke i pješačke stručnjake te stručnjake za tunele, kao i ono što se u knjižici opisuje kao "udarne trupe".
"Ovo je tajni vojni dokument. Treba ga čuvati na sigurnom mjestu. Zabranjeno ga je nositi okolo bez zapovjedi", piše na prvoj stranici. Na stražnjoj stranici nalazi se slika palestinskog šeika Abdullaha Azzama, mentora Osame bin Ladena.

"Ako je ovo njihov izvor inspiracije, onda razumijem nešto više o njihovom ponašanju 7. listopada", rekao je Michael Milshtein, bivši šef palestinskog odjela u izraelskoj vojnoj obavještajnoj službi, pozivajući se na datum napada u kojem je poginulo 1400 Izraelaca. Milshtein je pregledao terenski priručnik na zahtjev The Washington Posta.

Stručnjaci poput Milshteina rekli su da se priručnik čini originalnim i da se podudara s drugim dokumentima koje su prikupile izraelske snage nakon napada. Ured izraelskog premijera potvrdio je 17 stranica dokumenata za The Washington Post. Neki dokumenti, uključujući terenski priručnik, nisu dostavljeni na provjeru zbog oznaka po kojima bi se moglo identificirati tko ih je prvi pronašao i predao The Postu.

Karte i detaljni planovi

Drugi Hamasovi dokumenti uključuju karte i detaljne planove za napade na nekoliko pojedinačnih kibuca oko Gaze, uključujući namjeru ubijanja i otmice civila.

Dokument do kojeg je došao The Post pružao je smjernice za rukovanje oružjem za koje se zna da su ga nosili napadači, a nudio je i detaljne opise slabih točaka izraelskih tenkova i oklopnih vozila. U dokumente su uključene, na primjer, upute za korištenje sjevernokorejskih raketnih granata F-7, za koje Pjongjang tvrdi da ih nije isporučio Hamasu. Oko 50 komada eksplozivnog streljiva pronašle su izraelske trupe nakon napada.

Dužnosnici Hamasa u Gazi i Bejrutu nisu odgovorili na zahtjeve za komentarom. Procjenjuje se da Hamasovo tajno vojno krilo Al-Qassam ima između 15.000 i 40.000 borbeno spremnih pripadnika - od kojih je 1200 bilo uključeno u napad 7. listopada.

Ranijih godina kada su tuneli prema Egiptu bili otvoreni Hamas je mogao lako prokrijumčariti eksploziv i rakete u Gazu, ističe Mkhaimar Abusada, analitičar na Sveučilištu Al-Azhar u Gazi. No egipatski predsjednik Abdel Fatah El-Sisi zaustavio je krijumčarske rute.

"Iskreno rečeno, ne znam kako su održali svoju sposobnost da održe ovakvu vojnu spremnost", rekao je Abusada, ističući sigurnosni perimetar oko Gaze. Poznato je da su pripadnici Al-Qassamovih elitnih specijalnih snaga Nukhba, koje su predvodile napad, bili obučavani u Iranu i vratili su se u Gazu kako bi obučavali druge.

Upute za "udarne trupe"

Militanti su koristili paraglajdere, motocikle i kamione za prelazak granice između Gaze i Izraela, a male specijalizirane jedinice napadale su izraelske zajednice, u skladu s uputama iz priručnika. "Vidjeli smo da djeluju kao profesionalne trupe", rekao je bojnik G, zapovjednik izraelskog Instituta za istraživanje oružja, dok je pokazivao oružje koje je zaplijenjeno Hamasu. Bojnik identificiran samo po činu i prvom slovu imena kazao je: "Djelovali su vrlo specifično, vrlo organizirano. Jedno vozilo je IED, drugo vozilo RPG, a treće vozilo je komandna ekipa."

Upute za "udarne trupe" također su uključivale najbolja mjesta za ubod, prema terenskom priručniku koji je dobio The Post. Navedeni su "vrat u području ključne kosti", "kralježnica" i "pod pazuhom".

Aymenn Al-Tamimi, stručnjak s Bliskoistočnog foruma koji je opsežno proučavao dokumente pronađene na ratištima u Iraku i Siriji, složio se da se čine autentičnim: "Nije iznenađujuće da ovakvi dokumenti budu u posjedu boraca." Izraelska vojska kaže da su Obavještajna uprava i Yahalomova jedinica borbene inženjerije prikupile stotine dokumenata i drugog materijala, uključujući Hamasove mobitele, komunikacijsku opremu, kamere i obavještajna izvješća.

Mnogi dokumenti pojavili su se na kanalu na Telegramu pod nazivom South First Responders, koji objavljuje dokaze prikupljene nakon napada od onih koji su čistili područja. Grupa odbija odgovoriti na pitanja o svojim metodama za prikupljanje dokumenata i materijala - navodeći rizike za izvore. Oni koji su radili na uklanjanju tijela stotina palestinskih militanata ubijenih u napadu kažu da su tijela prvo provjeravali bombaški odredi kako bi bili sigurni da nema skrivenog eksploziva.

"Došli su potpuno opremljeni, s dokumentima, kartama i uputama"

"Došli su potpuno opremljeni, s dokumentima, kartama i uputama", rekao je Yossi Landau, koji je radio na uklanjanju tijela. Jedan dokument od 14 stranica koji su djelomično objavili South First Responders i potvrdile izraelske vlasti ocrtava planove napada na Mefalsim, mali kibuc od 1000 stanovnika koji je uspio ostati relativno sačuvan od napada. Osiguranje kibuca odbilo je skupinu od oko 30 militanata naoružanih granatama i kalašnjikovima.

U dokumentu se detaljno navodi brojnost sigurnosne jedinice kibuca, broj minuta koje su potrebne za putovanje između različitih točaka u zajednici i cilj da se "vojnici i civili uzmu kao zarobljenici i taoci i pregovara o njihovom oslobađanju". Prema četiri dodatne stranice do kojih je došao The Post, ekipa na vratima trebala je omesti sigurnosne snage kibuca dok bi Hamasova jedinica za eksploziv probušila rupu sa stražnje strane.

"Skupina drži kibuc dok ne stignu ostale snage", stoji u dokumentu o planiranju. Ali pojačanje nikada nije stiglo, tvrde oni koji su se borili u kibucu. "Znali su gdje su vrata, znali su gdje su generatori za prekid struje", rekao je Yarden Reskin, krajobrazni arhitekt i volonter u sigurnosnoj jedinici u kibucu. Gledajući planove napada i broj mrtvih u okolnim zajednicama, rekao je: "Osjećamo se kao da smo imali puno sreće. Odradili smo svoj dio posla, dobro smo ga odradili, ali smo imali puno sreće."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.