TALIBANI

Talibani osudili američki napad dronom na organizatore pokolja

Foto: EPA

TALIBANI su osudili američki napad bespilotnom letjelicom na ciljeve džihadističke Islamske države, ocijenivši da su oni trebali o tome biti obaviješteni i da je to napad na afganistanski teritorij.

Talibanski glasnogovornik Zabihullah Mujahid rekao je da bi talibani trebali preuzeti potpunu kontrolu nad zračnom lukom u Kabulu vrlo brzo, kada se američke snage povuku, te da će idućih dana objaviti sastav nove vlade. Rekao je da su već odabrali ljude koji će preuzeti ključne institucije, uključivo ministarstvo javnog zdravlja te obrazovanja i guvernera središnje banke.

Mujahid je rekao i da talibani očekuju brzo smirivanje stanja nakon ozbiljnih gospodarskih teškoća koje su pogodile afganistansku valutu. Osudio je američki napad dronom noću na mete Islamske države te pozvao SAD i zapadne nacije da održe diplomatske odnose s njima kada se povuku iz Afganistana.

Stanje u Afganistanu je sve teže iz dana u dan

U toj zemlji raste ogorčenje zbog teške gospodarske situacije izazvane padom valute i rastom cijena hrane. Ujedinjeni narodi već su ranije ovaj tjedan upozorili da Afganistanu prijeti humanitarna katastrofa zbog rata i jer je velik dio zemlje suočen sa sušom.

Afganistansko gospodarstvo uništeno je desetljećima rata, no sada mu prijeti i gubitak milijarda dolara strane pomoći jer se iz zemlje povlače zapadna veleposlanstva. Mujahid je rekao da će gospodarske teškoće proći kada se uspostavi nova vlada. Pad vrijednosti afganistanske valute je privremen.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.