T-com osuđen jer je varao kupce na sniženju, firma i direktor moraju platiti kaznu

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Zbog nepoštene trgovačke prakse ovih su dana na prekršajnom sudu kažnjeni T-com i jedan od njegovih direktora. Sud je ocijenio da su zavarali svoje kupce akcijom u kojoj su oglasili nekoliko modela mobitela na sniženju, no njihova je akcijska cijena ustvari bila veća od one u maloprodaji.

Prema presudi, sporna je akcija održana u listopadu 2022. godine, a na kraju je postala predmet istrage Državnog inspektorata. T-com je na svojim mrežnim stranicama oglasio "poseban oblik prodaje za određene Samsungove proizvode Samsung Galaxy S22 + 5G, Samsung Galaxy A52s 5G i Samsung Galaxy S22 Ultra 5."

T-com i direktor trebaju platiti kazne

Utvrđeno je da je akcijska cijena proizvoda za Samsung Galaxy S22 + 5G iznosila 25.88 eura mjesečno uz pretplatu, a prethodna maloprodajna cijena je bila 23.89 eura. Za Samsung Galaxy A52s 5G cijena s popustom iznosila je 8.63 eura, a prethodna cijena je bila 7.30 eura. Samsung Galaxy S22 Ultra 5 je na popustu bio 44.46 eura, dok mu je prethodna cijena bila 42.47 eura.

"Iz toga proizlazi da nisu trebali oglasiti posebni oblik prodaje, već je trebala biti istaknuta samo važeća maloprodajna cijena s obzirom na to da je istaknuta referentna odnosno prethodna cijena uređaja bila manja od cijene uređaja oglašene za vrijeme trajanja posebnog oblika prodaje. Dakle, kao pravna osoba-trgovac i odgovorna osoba pravne osobe koristili su praksu koja je nepoštena u smislu članaka 32. do 38. Zakona o zaštiti potrošača", ocijenio je sud.

T-com je kao pravna osoba na kraju kažnjen kaznom u iznosu od 4500 eura, a direktor kao odgovorna osoba mora platiti 1500 eura. Također su obavezni nadoknaditi troškove sudskog postupka u iznosu od 60 eura svaki.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.