Kako su povezani Bakić, Vanđelić i odvjetnica koja je kupila Bakićeva potraživanja

Foto: Goran Stanzl( Pixsell) / Index

NENAD BAKIĆ, najveći pojedinačni vjerovnik i najveći pojedinačni dioničar Varteksa, objavio je kako je ustupio, odnosno prodao, svoju tražbinu prema Varteksu od 42 milijuna kuna i to tvrtki Meta Nekretnine. 

>> Bakić prodao Varteksov dug od preko 42 milijuna kuna

Kako smo istražili, riječ je o tvrtki koju vodi odvjetnica Ksenija Čerin, a kako nam je potvrdio Damir Vanđelić koji s njom ima drugu tvrtku, on i Bakić "dijele ne samo prijateljstvo već i isti odvjetnički ured". Tvrtka Meta Nekretnine osnovana je prije samo 20 dana, kao jdoo s deset kuna ulaganja.

Na upit o toj tvrtki koja je očigledno osnovana samo s jednim ciljem, a to je da Bakić prenese vlastito potraživanje, odvjetnica Čerin rekla nam je kako poslovanje njene tek osnovane tvrtke nije i ne može biti od javnog interesa. 

U odvjetničkom uredu koji koristi Bakić osnovana tvrtka samo s jednim ciljem

Kako smo otkrili samo četiri dana kasnije, ista je odvjetnica osnovala još jednu tvrtku i to Damak Upravljanja u kojoj su suvlasnici Damir Vanđelić i Matija Jurin. U evidencijskim djelatnostima navedeno je poslovanje nekretninama što nam je dalo povod da Vanđelića upitamo ima li ta njegova nova tvrtka veze s Bakićem i Varteksom. Naime, osiguranje Bakićevih potraživanja prema Varteksu je u nekretninama.

No Vanđelić nam kaže kako je riječ o suštoj slučajnosti te da on i Bakić dijele prijateljstvo i isti odvjetnički ured.

No, krenimo redom.  

Potraživanja od 42.6 milijuna kuna

Bakić je prije osam godina postao vlasnik više od 15 posto dionica Varteksa, zatim je 2018. dokapitalizirao tvrtku s oko 20 milijuna kuna, a godinu kasnije postao je predsjednik Uprave Varteksa. Bio je član i Nadzornog odbora i to kao predsjednik. Bakić je jučer objavio da je s društvom Meta Nekretnine sklopio ugovor i ustupio im potraživanja koja ima prema Varteksu. Potraživanja su teška 42.650.000,00 kuna. 

"U petak sam prodao potraživanja prema Varteksu, u kojem sam manjinski dioničar, kompaniji koja će ih profesionalno pokušati naplatiti. Nažalost, zbog nemogućnosti dogovora drugih vjerovnika oko toga kome će pripasti koliko od nužnih transakcija - ja sam uvijek micao osiguranja svojih tražbina i nisam uzeo ni kunu - ne vidim kako u tom smislu mogu biti koristan", objasnio je Bakić na svom Facebook profilu dodajući da je 2018. godinu kroz dokapitalizaciju uložio dovoljna sredstva za preokret Varteksa, no čini se da to nije bilo dovoljno. 

Osiguranja na nekretninama Varteksa

U dužem statusu Bakić je objašnjavao tešku situaciju u Varteksu te se nada kako će se ipak naći izlaz iz vrlo teške financijske situacije za ovog nekad tekstilnog diva. 

No ono što Bakić nije napisao ni objasnio je kako je osigurao svoja potraživanja prema Varteksu. Naime, Bakić nije uložio u Varteks emisijom novih redovnih dionica nego je, kako je razvidno iz njegova odgovora Indexu, "ulagao" preko zajmova, a koje je većinom osiguravao zabilježbama založnog prava.

"Zadužnicama, osiguranjima na nekretninama, koji je najvažniji vid osiguranja - ali su ona sada tek u trećem ili četvrtom redu jer sam uvijek puštao druge ispred sebe, udjelima supsidijara Varteks Pro, brandom Varteks", rekao je Bakić u odgovoru za Index odgovarajući na pitanje kako je stvoreno višemilijunsko potraživanje prema Varteksu. 

Bakić nije htio pokazati ugovore 

Kako je dodao, odrekao se osiguranja zabilježbama na raznim česticama u Varaždinu, zaloga na zemljištu u Novom Marofu te nad dionicama Čateksa koje je Varteks imao, a kojima su također bila osigurana njegova potraživanja.

"Sva potraživanja su dospjela (trebala su mi biti davno vraćena), ali nisam ih protestirao, nisam obračunavao kamatu, a niti zateznu kamatu na koju bih imao pravo budući da su dospjela", odgovorio nam je Bakić. Na izravan upit da nam pokaže te ugovore, a vezano za njegova potraživanja prema Varteksu, odgovorio je vrlo kratko. 

"Ne", rekao je Bakić.

Odgovarajući na upit o mogućoj predstečajnoj nagodbi, Bakić je rekao kako je to nemoguće jer Varteks nikad nije izašao iz prethodne predstečajne nagodbe jer nije imao dovoljno sredstava da vrati preostale dugove. 

Odvjetnica Čerin: Moja tvrtka nije od javnog interesa

Kako je vidljivo u sudskom registru, tvrtka kojoj je Bakić predao svoja potraživanja osnovana je prije tek mjesec dana i to u uredu odvjetnice samog Bakića. Meta Nekretnine osnovane su 7. lipnja ove godine, kao jdoo, sa svega 10 kuna početnog kapitala. Jedini osnivač i vlasnik tvrtke je odvjetnica Ksenija Čerin. 

"Moj posao nije od javnog interesa i ne bi se trebao ticati ikoga. Dozvolite da radim svoj posao na miru", rekla nam je odvjetnica Čerin kada smo je upitali o detaljima osnivanja tvrtke Meta Nekretnine. 

Podsjetimo kako je vlada u lipnju prošle godine projekt “Varteks kvart – urbana regeneracija” proglasila strateškim investicijskim projektom RH, a riječ je o projektu vrijednom 182.7 milijuna kuna pa je teško govoriti o nepostojanju javnog interesa kada je riječ o Varteksu. 

Četiri dana nakon jedne odmah osnovana i druga tvrtka

U sudskom registru zamijetili smo još jednu zanimljivu činjenicu. Naime, odvjetnica Čerin, samo četiri dana nakon Meta Nekretnina, osnovala je još jednu tvrtku i to s Damirom Vanđelićem, bivšim šefom Fonda za obnovu i bivšim predsjednikom Nadzornog odbora Ine te Matijom Jurinom. 

Riječ o tvrtki Damak Upravljanja, osnovanoj 10. lipnja ove godine također kao j.d.o.o. sa 100 kuna. Pretežita djelatnost je savjetovanje u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem, no u djelatnostima je navedeno i poslovanje nekretninama. 

Naime, poznato je kako su Vanđelić i Bakić jako dobri prijatelji te da je upravo Bakić bio razlog zašto se Vanđelić vratio u Hrvatsku. Vanđelić nam je rekao kako osnivanje dviju tvrtki ne možemo dovoditi u vezu.

Vanđelić: Bakić i ja dijelimo prijateljstvo i isti odvjetnički ured

"Ne, nisam povezan s poslovima Bakića u Varteksu", rekao je Vanđelić priznajući kako njega i Bakića osim prijateljstva veže i isti odvjetnički ured.

Na primjedbu kako odvjetnica Čerin nema baš običaj u posljednje vrijeme osnivati tvrtke, a da je prošlog mjeseca osnovala dvije, i to Meta Nekretnine i Damak Upravljanje u razmaku od samo četiri dana, Vanđelić kaže da je to - slučajnost. 

"Naša tvrtka će se baviti start-upovima. I to će se saznati brzo. Odvjetnica je manjinski partner. Ne, ne može se to povezati s Bakićem", rekao nam je na kraju Vanđelić.

Bakić: I dug je, šire gledajući, vrsta ulaganja...

Nenad Bakić Indexu je nakon objave članka poslao mail kojim reagira gore objavljeni članak.

Bakićevu reakciju prenosimo u cijelosti.

"Danas ste u članku https://www.index.hr/mobile/clanak.aspx?category=vijesti&id=2379362&index_ref=naslovnica_vijesti_ostalo_m objavili netočnu informaciju "Naime, Bakić nije uložio u Varteks emisijom novih redovnih dionica nego je, kako je razvidno iz njegova odgovora Indexu, "ulagao" preko zajmova, a koje je većinom osiguravao zabilježbama založnog prava."

Doduše u jednom ranijem paragrafu članak pobija sam sebe jer ispravno navodi suprotno:

https://www.tportal.hr/biznis/clanak/nakon-odustajanja-britnaskih-ulagaca-nenad-bakic-spasio-varteks-s-20-milijuna-kuna-20180313

Budući da je elementarno da dug ne može nastati od ulaganja u kapital, jasno je da se rečenica "Naime, Bakić nije uložio u Varteks emisijom novih redovnih dionica nego je, kako je razvidno iz njegova odgovora Indexu, "ulagao" preko zajmova, a koje je većinom osiguravao zabilježbama založnog prava" ne odnosi na ovo pitanje duga, te se radi o neprikladnim insinuacijama da nisam ništa uložio.

I dug je, šire gledajući, vrsta ulaganja...

S druge strane, i dug je, šire gledajući, vrsta ulaganje, te je potpuno jasno da sam, nažalost, osim na ulaganju u kapital, izgubio i u tom vidu ulaganja, kako u vidu nepihodovanja kamata, tako i (još više), u smanjenju vrijednosti tog duga. Učinio sam, jasno je, više nego što bi većina razumnih ljudi i pokušala, u nastojanja spašavanja te upropaštene kompanije.

U svakom slučaju, ako mislite da se radi o "ulaganjima", a ne stvarnim ulaganjima, vrlo rado ću vam prenijeti sve moje dionice Varteksa uz velik popust s obzirom na cijenu po kojoj sam u kompaniju uložio, a vjerujem da bi vam i novi vlasnik duga mogao prenijeti taj dug uz diskont.

S poštovanjem,

Nenad Bakić"

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.