Tim KB-a Dubrava u par sati helikopterom iz Osijeka donio srce i spasio život

Screenshot: HRT

U KB Dubrava jutros je vojnim helikopterom Mil 171sh stiglo srce iz Osijeka. Liječnički tim organ je transplantirao 40-godišnjaku koji na listi za hitnu transplantaciju nije bio ni pola dana.

Liječnički tim na eksplantaciju se u Osijek uputio jutros - i za sat vremena stigao do gotovo 300 km udaljene bolnice.

"Krenuli smo negdje oko 5 i 30 iz bolnice stigli smo na Lučko na vojni aerodrom u 6 sati i poletjeli za Osijek. Tamo smo bili oko 7 i 20, krenuli s procesom eksplantacije. Kad smo se uvjerili da je organ dobar javili smo to u Zagreb te smo se opet vratili helikopterom nazad, međutim imali smo sreće pa smo mogli sletjeti direktno na heliodrom od bolnice", ispričao je dr. med. Marko Kušurin, kardiokirurg KB Dubrava.

"Svaka minuta je jako bitna"

U svemu im je pomogao iskusni vozač Kliničke bolnice Dubrava, Božidar, koji organe prevozi od prve transplantacije u toj bolnici - već 30 godina. 

"Dobio sam poziv da dođem tu i rano ujutro da vozim na heliodrom u Lučko. I sada sam morao čekati da bi oni sletjeli u Dubravu i da ih prevezem s heliodroma najkraćim putem, da što prije stignu u salu ih jer je svaka minuta jako bitna", rekao je vozač Božidar Hanžek.

Na listi za hitnu transplantaciju bio je svega osam sati

Vrlo brzo srce je bilo u dvorani. Novo je to srce za 40-godišnjaka koji je itekako imao sreće. Na listi za hitnu transplantaciju bio je samo 8 sati.

"Prosjek čekanja je inače značajno duži, mjeri se u mjesecima kad govorimo o redovnoj listi, na hitnoj listi je to nešto brže, ali to bude par tjedana. Ali da netko u roku 8 sati dobije srce to je praktički nevjerojatno", pojasnio je prim. dr. sc. Davor Barić, kardiokirurg KB Dubrava, za HRT.

Nakon nekoliko sati liječnički tim ugradio mu je novi život. 

"Glavni benefit transplantacije srca je što se pacijenti praktički vraćaju u punu aktivnost. Oni normalno rade, normalno se bave sportom i žive normalni život uz, naravno, lijekove protiv odbacivanja, ali kvaliteta života je neusporediva u odnosu na bilo što drugo", rekao je kardiokirurg Barić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.