Tinejdžer na romobilu kod Pule naletio na biciklista. Policija mu oduzela romobil

Screenshot: Google Maps

Maloljetnik (15) koji je električnim romobilom od čak 1000W na nogostupu u Valbandonu kraj Pule naletio na 64-godišnjeg biciklista bit će kazneno prijavljen za dovođenje u opasnost opće opasnom radnjom ili sredstvom, a privremeno mu je zaplijenjen i romobil, priopćila je policija.

Biciklist prevezen u bolnicu, tinejdžeru oduzet romobil

Istarska policija je izvijestila da se jučer oko 19 sati na Fažanskoj cesti u Valbandonu dogodila nesreća koju je izazvao maloljetnik električnim romobilom snage 1000W, koji se zbog svojih osobina ne može razvrstati ni u jednu kategoriju vozila.

Dolaskom do raskrižja s ulicom Prilaz marini, nepropisno se kretao nogostupom i naletio na 64-godišnjeg biciklista koji je također nepropisno vozio nogostupom iz suprotnog smjera. Uslijed siline udarca obojica su pali na tlo te je 16-godišnjak lakše, a 64-godišnjak teško ozlijeđen i prevezen u bolnicu. 

Maloljetnika će policija kazneno prijaviti za dovođenje u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom te mu je privremeno oduzet romobil. 

Istarska policija još jednom upozorava građane da je sudjelovanje u prometu dozvoljeno romobilima s motornim ili električnim pogonom bez sjedećeg mjesta, čiji radni obujam motora nije veći od 25 cm3 ili čija trajna snaga elektromotora nije jača od 0.6 kW i koje na ravnoj cesti ne može razviti brzinu veću od 25 km/h.

Policija upozorava građane

Romobilima koji imaju veću snagu motora od propisane i koji razvijaju brzinu veću do 25 km/h, navode iz policije, sudjelovanje u prometu nije dozvoljeno te je za navedeni prekršaj propisana novčana kazna u iznosu od 130 eura. 

"Apeliramo na roditelje da prilikom kupnje romobila provjere njegove specifikacije te da ne kupuju romobile koji ne mogu sudjelovati u prometu. Također podsjećamo da električnim romobilima ne smiju upravljati djeca, odnosno osobe mlađe od 14 godina", poručili su iz policije.

Dodaju da je u Istri u posljednje vrijeme evidentirano nekoliko prometnih nesreća u kojima vozači romobila nisu nosili zaštitnu kacigu te su u nesrećama zadobili teške ozljede glave.

Napominju kako vozači romobila prilikom kretanja na nogostupu i pješačkim zonama moraju voditi računa o sigurnosti pješaka, smanjiti brzinu kretanja prilikom nailaska na pješake te zvučnim znakom, koji je obavezan uređaj na romobilu, prethodno upozoriti pješake na svoj nailazak.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.