Dječak (14) u Francuskoj ubio taksista. Zatvorenik ga regrutirao pa prijavio policiji

Fotografija ne prikazuje događaj iz teksta Ilustracija: EPA

Ratovi protiv droge u Marseilleu ponovno su u središtu pozornosti nakon što je 14-godišnji dječak preko društvenih mreža navodno angažiran za ubojstvo iz osvete, piše Guardian

23-godišnji zatvorenik mu je navodno obećao 50 tisuća eura da ubije 36-godišnjaka, a nakon što je dječak to učinio zatvorenik ga je prijavio policiji. Otvorena je istraga o navodnom ubojstvu i udruživanju u kriminalnu skupinu. Policija pokušava utvrditi zašto je zatvorenik policiji prijavio dječaka kojeg je navodno regrutirao.

Tužitelj: Ovo je divljaštvo bez presedana

Tužitelj iz Marseillea, Nicolas Bessone, opisao je slučaj kao "divljaštvo bez presedana". Dodao je da su dva zločina u kojima su sudjelovali tinejdžeri pokazala da ratovi protiv droge uvlače "ultra-mlade", koje bande regrutiraju za sve nasilnije zločine. 

Taksist (36) Bolta, koji je u Marseilleu bio poznat kao amaterski nogometaš, u petak je pronađen mrtav. Ustrijeljen je metkom u glavu u svom automobilu nedaleko od glavnog gradskog željezničkog kolodvora. Tužitelj je rekao da muškarac nije imao nikakve veze s trgovinom drogom i čini se da nije bio ciljana meta napada.

"Zatvorenik je regrutirao 14-godišnjeg maloljetnika iz Vauclusea i prijevoz automobilom do hotela u Marseilleu. Tinejdžer je nosio vlastiti revolver 357 Magnum. Dječak je navodno zamolio vozača da ga pričeka, a kada je on to odbio, upucao ga je u potiljak", priopćile su vlasti.

Dječak pobjegao, zatvorenik ga prijavio

14-godišnjak je tada navodno pobjegao s mjesta događaja i sakrio se u blizini. Tada je nazvao regrute i tražio da dođu po njega. No, umjesto toga, zatvorenik koji je regrutirao dječaka nazvao je policiju i dao im točnu lokaciju na kojoj se maloljetnik nalazio, rekao je tužitelj. 

Dječak je uhićen i ispitan je. Točan razlog zbog kojeg je zatvorenik pozvao policiju treba tek utvrditi. 

Tužitelj smatra da je 14-godišnji dječak unajmljen da izvrši osvetničko ubojstvo zbog smrti 15-godišnjeg dječaka prošle srijede.

Isti zatvorenik je prošlog tjedna kontaktirao 15-godišnjeg dječaka putem interneta rekavši mu da će mu platiti dvije tisuće eura da zastraši konkurenta iz suparničke narko bande. Dječak je imao zadatak pucati na čovjekova vrata i zapaliti ih.

Marseille jedan od najsiromašnijih gradova u Francuskoj

No, tinejdžera su primijetili članovi suparničke bande za koje je tužitelj rekao da su ga izboli 50 puta, a zatim ga zapalili. 14-godišnji dječak je navodno angažiran putem interneta nekoliko dana kasnije kako bi se osvetio za to ubojstvo.

Marseille, drugi po veličini grad u Francuskoj, također je jedan od najsiromašnijih u Francuskoj i pogođen je nasiljem povezanim s drogom, koje je predsjednik Emmanuel Macron ove godine obećao iskorijeniti. Grad je posljednjih godina svjedočio ratu za kontrolu nad visoko profitabilnim tržištem droge između različitih klanova. Bessone je rekao da žrtve i počinitelji takvog nasilja postaju sve mlađi.

Dva posljednja smrtna slučaja znače da je broj ubojstava povezanih s drogom u Marseilleu porastao na 17 od početka godine. Prošle godine je zbog povezanosti s drogom u tom gradu ubijeno 49 ljudi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.