Španjolci prosvjeduju zbog cijena najma. "Ne možemo živjeti u vlastitim gradovima"

Foto: EPA

Tisuće ljudi prosvjedovale su danas u Madridu tražeći pristupačnije stanovanje u jeku rastućeg nezadovoljstva Španjolaca visokim cijenama najma.

Pod sloganom Stanovanje je pravo, a ne biznis stanovnici su marširali španjolskom prijestolnicom zahtijevajući niže cijene najma stanova i bolje životne uvjete.

"Španjolci ne mogu živjeti u vlastitim gradovima. Tjeraju nas iz gradova. Vlada mora regulirati cijene, regulirati tržište nekretnina", rekla je 33-godišnja medicinska sestra Blanca Prieto.

Španjolska na ljeto najavila suzbijanje kratkoročnog i sezonskog iznajmljivanja

U srpnju je španjolska vlada najavila suzbijanje kratkoročnog i sezonskog iznajmljivanja. Vlada planira istražiti oglase na platformama kao što su Airbnb i Booking.com kako bi provjerila imaju li licence.

Španjolska pokušava pronaći načine kako uskladiti promociju turizma, koji je ključni pokretač njezinog gospodarstva, s rješavanjem problema neprimjereno visokih najamnina uzrokovanih gentrifikacijom i preusmjeravanjem vlasnika nekretnina na unosnije turističke najmove.

Prosvjed i u Barceloni, prosvjednici okrivljuju jedriličarsku utrku za rast cijena najma

Danas su prosvjednici na odvojenom prosvjedu u Barceloni protiv održavanja jedriličarske utrke America’s Cupa okrivili taj međunarodni sportski događaj za rast cijena najma i dolazak još više turista u ionako prenapučeni grad.

Stanovnici Kanarskih otoka i Malage također su ove godine organizirali prosvjede zbog sve veće reorijentacije vlasnika nekretnina na turistički smještaj.

Sezonski radnici u ugostiteljstvu teško pronalaze smještaj u tim turističkim središtima, pa brojni spavaju u kamp-kućicama ili čak u automobilima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.