Tjedna prognoza Dunje Mazzocco Drvar: Evo kakvo vrijeme možemo očekivati na Božić

Foto: Robert Anic/PIXSELL, Index

NAJKRAĆI je dan u godini, svijetli dio dana trajao je danas osam sati i 40 minuta. Sunce će još neko vrijeme izlaziti pokoju minutu kasnije, ali će se dan ipak produljivati jer će i zalaziti sve kasnije. Stanovnici unutrašnjosti doduše i neće imati baš neke koristi od toga s obzirom na to da ćemo i ovoga tjedna sunca imati na kapaljku. 

U ponedjeljak na kopnu većinom tmurno, cmoljavo i prohladno, kao uostalom i svih ovih dana koji su za nama. Heliografi na većini meteoroloških stanica nisu zabilježili poštenu zraku sunca već ravno dva tjedna. Iz tih tmurnih oblaka povremeno će se cijediti i sitna kiša ili rosulja. Temperatura ujutro većinom od 1 do 3, a danju od 3 do 6 stupnjeva. Iznimka je unutrašnjost Dalmacije gdje će dan biti sunčan, a temperatura će se popeti do oko 15 Celzija.

I na sjevernom Jadranu tjedan počinje uz većinom oblačno vrijeme, a mogućnost za malo kiše najveća je na otocima, osobito u Podvelebitskom primorju. U Dalmaciji sunčano. Nakon malo burina tijekom jutra, danju tiho. Jutarnja temperatura od 9 do 11, a dnevna od 13°C na sjeveru do oko 16 na jugu obale.

U međuvremenu, točno u 11 sati i 2 minute stići će i astronomska zima. Vrijeme će se pak ponašati sasvim suprotno zimskom, a sasvim u skladu s obrascima uobičajenim za predbožićne dane u kojima posljednjih desetljeća primjećujemo i bilježimo sve izraženija zatopljenja, jača nego u većem dijelu godine. U Zagrebu, za ilustraciju, Božići su u posljednjem desetljeću bili za 5 stupnjeva topliji nego u dvijetisućitima i čak za 7 u odnosu na dekadu prije, 1991.-2000.  

Božićna ciklona, južina na Badnjak

Na kopnu će u utorak polako početi vući jugozapadnjak, nešto jači u rano popodne, a pokušavat će se razbucati okorjele tmurne oblake. Vaše meteoaplikacije na mobilnim telefonima već za utorak će pokazivati prognoziranih 12-13 stupnjeva, no u praksi to obično ide sporije.

Najveća je vjerojatnost i za sunčane sate i za nešto više dnevne temperature u gorskim područjima, dok će se u nizinama i dalje zadržati većinom tmurno i prohladno, povući će eventualno do oko 8°C. To vam je ujedno i posljednji čas da za sve što ste eventualno čuvali na hladnom na balkonima i u lođama ipak nađete mjesta u frižiderima.

Jer jugozapadnjak će u srijedu ipak pobijediti i ona će biti pomalo vjetrovita i toplija od prethodnih dana. S jutarnjih 5 skočit će temperatura na 12 do 14 Celzija, većina nas obradovat će se suncu, a meteoropati će osjećati da se sprema nešto prilično gadno. Na Badnjak, još jača južina! U višim predjelima Gorskog kotara i Like već od jutra će padati povremena kiša. U središnjoj i istočnoj Hrvatskoj veći dio Badnjeg dana bit će djelomice sunčan, a sada već osjetniji jugozapadni vjetar davat će pravi proljetni štih.

Vjetar će u Gorskom kotaru biti dovoljno jak da bi neki dijelovi autoceste nedavno preimenovane u Goranku mogli biti zatvoreni za neke vrste vozila. Slično i na području od Slunja do Korenice, a osobito na Plitvicama. I u Međimurju, Zagorju i zapadnoj Slavoniji bit će udara jugozapadnjaka od oko 50 kilometara na sat. Predvečer naoblačenje, a u Božićnoj noći kiša će padati i u većem dijelu središnje Hrvatske i u Podravini.

Na Jadranu u srijedu promjenjivo, okrenut će na jugozapadnjak, nešto izraženiji na Kvarneru, a kiša će biti uglavnom slaba i povremena. U četvrtak u Istri, oko Rijeke i u Podvelebitskom primorju pojačana lebićada, kiša će već biti trajnija, drugdje još uvijek samo sporadično. U ostatku priobalja jugo koje će prema večeri jačati. Temperatura slična i ujutro i danju, većinom od 12 do 14 stupnjeva. 

"Do Božića sito i lito, od Božića ladno i gladno"

U petak, preokret. Taman pred božićni ručak povući će sjeverac, u Gorskom kotaru, zatim i Lici, kiša će prijeći u susnježicu, a poslijepodne već u pravi snijeg.

On se doduše još neko vrijeme neće zadržavati na kišom natopljenoj zemlji, a snježni pokrivač počet će se u gorju stvarati tek u noći na subotu kada će bura u jačanju stvarati i vijavice i snježne nanose.

Ali samo nakratko jer već nakon nekoliko sati slijedi i prestanak oborina.

Na Božić navečer i u nizinskim predjelima unutrašnjosti kiša će prijeći u mokar snijeg, nosit će ga snažan sjeverac, a većinu će ga i odnijeti baš kao što ga je i donio. Drugim riječima, bijeli Božić, al' samo u teoriji. 

I na obali na Božić nagli dolazak prave zime. Na sjevernom Jadranu kiša već od jutra, popodne sve jača, a s naglim dizanjem bure poslijepodne će i na obali prolazno biti susnježice. Bura će već predvečer imati olujne udare, a u noći s petka na subotu mogli bi pod južnim Velebitom dosegnuti i oko 140 kilometara na sat. Promet i plovidba bit će otežani, dobrim dijelom i u prekidu tijekom cijele subote.

Temperatura, jasno, u naglom padu, u subotu će tijekom dana vrlo hladnih 4-5 Celzija. Na buri dakako - ledeno!

I u Dalmaciji na Božić kiša, najprije uz jugo i oštro, a ne bi vas trebala iznenaditi ni sporadična grmljavina. Kroz dan će se sa sjevera proširiti bura, a slijedi i nagli pad temperature.

Sada se to čini najvjerojatnijim negdje oko sredine dana.

Drugim riječima, ako idete u goste, iako ne biste trebali, na božićni ručak ići ćete uz jugo, a s njega će vas odnijeti bura. Bure će biti škura svega nekoliko sati, u subotu već sunčano, suho, ali vjetrovito i ledeno.

Pozdrav 2020. godini uz zubato sunce

Posljednji vikend u godini, za razliku od svih koji su mu prethodili, donosi vrijeme kakvo volimo zvati zdravim. Sunčano, suho, ledeno. Dabogda ta bura otpuhala sve kužno i ružno pa da tako skonča i ta 2020.! 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.