KORONAVIRUS

Tko je Ante Kvesić, šef mostarske bolnice koji je postao predmet sprdnje?

Screenshot: RTV BiH

PRED novinarima u Mostaru jučer se pojavio čovjek sa sunčanim naočalama, u vjetrovki, polo majici i trapericama, koji je onda počeo prstima i noktima čačkati po svojim zubima i dodirivati prstima lice, dakle baš sve ono što stručnjaci danima ponavljaju kako se ne smije činiti ako se želi izbjeći zaraza koronavirusom. 

>> Pogledajte kako šef mostarske bolnice prstima čačka zube dok priča o koronavirusu

Čovjek je i odgovarao na pitanja, između ostaloga, sada već legendarnim dijalektološkim biserom “Umisto sprida, uša nan je sazad” te se općenito ponašao kao da je na nekakvom vašaru, pa bi bilo posve opravdano ako bi se neupućeni gledatelj zapitao tko je taj tip i zbog čega je uopće važan novinarima.

"Ja sam samo jednom ženu nešto lagao, inače ne lažem", izvalio je u jednom trenutku dotični, gegajući se i praveći grimase.

Predmet sprdnje u regionalnim medijima

Nažalost, to je bio dugogodišnji ravnatelj Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar dr. Ante Kvesić, čovjek koji je u protekla 24 sata postao balkanska zvijezda, predmet sprdanja u medijima i na društvenim mrežama od Vardara pa do Triglava. Kvesić je i profesor kirurgije na mostarskom Medicinskom fakultetu te jedan od stupova društva u Hercegovini, provjereni kadar Dragana Čovića i HDZ-a BiH.

No, ne samo da se Kvesić na konferenciji za medije ponašao kao da je u birtiji, i to dobrano pod gasom, nego se u bolnici kojoj je on na čelu dogodio golemi skandal koji je rezultirao širenjem koronavirusa. 

Skandalozno širenje zaraze u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar

Prije tri dana su, podsjetimo, u Sveučilišnu kliničku bolnicu (SKB) Mostar primljena dva pacijenta sa šireg područja Mostara – otac i sin, koji su se žalili na prehladu pa su zbog respiratornih teškoća i upale pluća smješteni na Odjel za plućne bolesti.

>> Kaos u Mostaru: Zaraženi preko veze izbjegao infektivni odjel, ugrožena hrpa ljudi

Ključno je pitanje zašto je pacijent zaražen koronavirusom boravio na Odjelu za plućne bolesti umjesto na Infektivnom. Pritom je potencijalno prekršen i protokol koji je napravljen kako bi se što efikasnije izborili s koronavirusom.

Zaraženog preko veze smjestili na pogrešni odjel

Prema informacijama koje cure iz SKB-a Mostar, pacijent i liječnik koji ga je smjestio na pulmologiju su preko veze i poznanstva s jednim liječnikom završili na pogrešnom odjelu i cijeli dan slobodno hodali bolnicom, pri čemu su i druge zarazili koronavirusom. Već je dvoje dobilo pozitivne rezultate testa. 

Sve je to izazvalo veliki skandal, pokrenuta je i istraga lokalnog tužiteljstva, a šef tamošnje bolnice dr. Ante Kvesić rekao je da su pacijenti lagali. Oni su, naime, prešutjeli da su bili izvan zemlje, u Italiji.

HDZ + HDZ BiH = SKB Mostar

U bosanskohercegovačkim medijima spominju se i da su pacijenti bliski HDZ-u, a da je toj stranci blizak i Kvesić nema sumnje. Zapravo se cijela stvar može izraziti jednostavnom matematikom: HDZ + HDZ BiH = SKB Mostar.

HDZ mostarskoj bolnici redovito daje novac hrvatskih poreznih obveznika i pokriva višemilijunske dubioze koje sustavno stvara ravnatelj Kvesić, a HDZ BiH istog Kvesića vječno drži na poziciji ravnatelja kao vjeran i stranci blizak kadar.

U veljači prošle godine je bio otvoren natječaj za ravnatelja SKB-a Mostar, s obzirom na to da Kvesiću ovaj mandat istječe u lipnju, a zanimljivo je koliko se kandidata javilo. Samo jedan, dr. Ante Kvesić. Svima je očito poznato da se na čelo mostarske bolnice dolazi samo uz podršku politike, konkretno HDZ BiH i Dragana Čovića, a tu podršku ima Kvesić, pa se nitko drugi i nije usudio prijaviti. Teško je vjerovati da je neotesani Kvesić čovjek s najboljim referencama u Hercegovini za ravnatelja SKB-a Mostar.

Vječni ravnatelj s plaćom od 5 tisuća maraka mjesečno

“Bez lažne skromnosti, u ovakvim okolnostima preuzeti bolnicu može malo tko, a da se ne desi još veći raspad sustava nego što je kod mene”, izjavio je 2015. godine Ante Kvesić.

Ravnatelj inače prima mjesečnu plaću od 5 tisuća maraka, a njegovi pomoćnici mogu računati na 3,5 tisuće. To su za BiH vrlo izdašne plaće.

Kvesić je pun ambicioznih planova, no još nije uspio riješiti probleme financiranja SKB-a Mostar, i to kroz niz mandata na čelu te ustanove. 

Višemilijunske dubioze mostarske bolnice

“SKB Mostar duguje više od 100 milijuna konvertibilnih maraka (KM) dobavljačima i državnim poreznim tijelima”, pisao je prošle godine Večernji list.

U kolovozu 2019. godine Kvesić je poslao pismo vodećim hrvatskim dužnosnicima u BiH, uključujući i predsjednika HDZ-a Dragana Čovića, u kojem se žali da nema novaca za isplatu plaća.

“Osigurana sredstva predstavljaju nešto malo više od 50 posto potrebnih sredstava za dosljednu primjenu Kolektivnih ugovora, bez povećanja koeficijenata složenosti od 0,30 koje moramo obračunati za plaće za mjesec srpanj 2019. godine i dalje. Zbog navedene situacije je SKB Mostar prvo polugodište 2019. poslovala s gubitkom u iznosu od 3.686.977,00 KM”, pisao je Kvesić i najavio da ne može isplatiti plaće za srpanj.

Blokade računa i nemogućnost isplaćivanja plaća

“Svjesni svih mogućih posljedica pozivamo Vas da nam pomognete i da osigurate dodatna sredstva kako ne bismo remetili isplatu plaća, redovni rad i ukupno poslovanje SKB Mostar. Ne možemo i ne želimo biti jedini u cjelokupnom lancu koji će preuzeti odgovornost zbog navedene situacije te napominjemo da se ovdje više ne radi o ugroženom redovnom poslovanju, nego i o eventualnoj nemogućnosti pružanja zdravstvenih usluga našim pacijentima/osiguranicima”, stoji u Kvesićevom pismu hrvatskim dužnosnicima.

Kvesić se redovito žali i na nedostatak podrške federalnog ministarstva zdravstva Vjekoslava Mandića, također kadra HDZ-a BiH, koji mu je nekad bio zamjenik u bolnici.

Blokade računa i drama oko isplata plaća već odavno su uobičajene pojave Kvesićevog ravnateljstva. Tako se može naći njegov intervju iz skoro svake godine u kojem daje izjave poput one od 20. listopada 2017. godine: “Od 1. siječnja 2018. nećemo moći isplaćivati plaće ako ne osiguramo još 1,7 milijuna KM mjesečno za bolnicu.”

Izdašna novčana pomoć iz Hrvatske

Za Republiku Hrvatsku ipak ne može reći da ne pomaže.

Vlada RH redovito spašava ovu bolnicu od blokade i bankrota iako se u upravljanju tom za Hercegovinu neprijeporno važnom zdravstvenom ustanovom godinama ništa ne mijenja. Prema pisanju medija u BiH, revizija je 2017. godine pokazala da SKB Mostar duguje 110 milijuna konvertibilnih maraka (više od 50 milijuna eura), od čega za poreze i doprinose duguje 46 milijuna maraka. 

>> Plenkovićeva vlada dala 40 milijuna kuna mostarskoj bolnici koju je lokalni HDZ uvalio u dug od 420 milijuna

Premijer Andrej Plenković u rujnu 2017. posjetio je SKB Mostar i sastao se s ravnateljem Kvesićem, dok je predsjednik HDZ-a BiH i tadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović funkcionirao kao posrednik između vlade u Zagrebu i SKB-a Mostar. Plenković je tada obećao da će SKB Mostar biti uvršten u hrvatski proračun, pohvalio se medijima ravnatelj Kvesić.

"Polazeći od ustavne odrednice prema kojoj Republika Hrvatska štiti prava i interese svojih državljana koji žive i borave u inozemstvu i promiče njihove veze s domovinom, dijelovima hrvatskog naroda u drugim državama jamči se osobita skrb i zaštita Republike Hrvatske", navodi se u odluci vlade Andreja Plenkovića od 13. prosinca 2017. godine da iz hrvatskog državnog proračuna dodijeli 40 milijuna kuna Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar.

Svako malo po 40 milijuna kuna iz Zagreba za SKB Mostar

To nije bila jednokratna odluka odnosno pomoć, nego se u međuvremenu pretvorila u uobičajeno financiranje SKB-a Mostar novcem hrvatskih poreznih obveznika, o čemu svjedoči i odluka Plenkovićeve vlade iz prošle godine da toj bolnici u susjednoj državi opet da 40 milijuna kuna.

SKB-u Mostar tada je ponovno prijetila blokada računa te je tih 40 milijuna kuna iz hrvatskog proračuna trebalo navodno biti iskorišteno za plaćanje dugova dobavljačima lijekova i medicinskog materijala.

Kvesić poslove dodjeljuje firmama rođaka i prijatelja?

No, kako Kvesić upravlja sredstvima SKB-a Mostar? Ako je vjerovati napisima u bosanskohercegovačkim medijima, tipično HDZ-ovski.

Portal Žurnal objavio je članak o tome kako je Kvesić na natječajima redovito angažirao tvrtku Intergrafika Mostar, čiji je vlasnik tvrtka Natura-Pharm, čiji je osnivač pak Blago Kvesić, ravnateljev rođak.

SKB Mostar je angažirao i tvrtku u vlasništvu Kvesićeva prijatelja Mirka Grbešića i kroz godine joj isplatila stotine tisuća maraka, na što Kvesić kaže sljedeće: “Ja i Mirko smo prijatelji 54 godine, ja imam 56 godina. I više smo nego prijatelji, njemu zadnjem plaćamo, uvijek računamo – on ima.”

S firmom Melcom Mate Čuljka je SKB Mostar potpisao višemilijunske ugovore za nabavu potrošnog materijala, što je Kvesić za Žurnal objašnjavao ovako: “Ja nemam veze s firmom Melcom, a s Matom sam prijatelj. Ali to ne znači ništa.“ Izgleda da Kvesić nije čuo za sukob interesa.

Svjedočio u Haagu u obrani hercegovačke šestorke

Kvesić je na čelo Regionalne ratne bolnice Mostar došao 1992. godine i ostao je ravnatelj do danas. Mediji pišu da je bio kadar Gojka Šuška, a on je svoju lojalnost politici tzv. Herceg-Bosne pokazao i svjedočeći kao svjedok obrane hercegovačke šestorke, među kojima je bio i Slobodan Praljak.

Kvesić je u Haagu branio politiku vlasti tzv. Herceg-Bosne, pa je kao svjedok u obrani Brune Stojića izjavio da su mostarski Bošnjaci odvedeni u logor Heliodrom kako bi ih se zaštitilo od “metaka i granata”. 

Kako je Ante Kvesić nadmašio Ivana Pavla II.

Bez obzira na najnovije propuste u izvanrednoj situaciji zbog koronavirusa, kao i na sve prethodne dubioze, ne treba očekivati da će dr. Ante Kvesić otići uskoro s čela SKB-a Mostar. Onima koji osiguravaju njegov opstanak na čelu najveće zdravstvene ustanove u Hercegovini, a to su HDZ i HDZ BiH, je dobar.

Ove godine će se napuniti 28 godina otkako je Kvesić ravnatelj mostarske bolnice. On nema namjeru otići. 

“Samo je papa Wojtyla imao duži staž od mene”, rekao je svojedobno Kvesić.

Ivan Pavao II. bio je papa 27 godina. Kvesić ga je prestigao po dužini mandata.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.