Franjevac je prijavljen za spolno zlostavljanje. Tko je on?

Foto: Sandra Simunovic, Luka Stanzl, Ivo Cagalj/PIXSELL

Kako je objavila Hrvatska franjevačka provincija sv. Jeronima, fra Vladimir Vidović sa zagrebačkog Svetog Duha udaljen je sa svih dužnosti.

Prijavljen DORH-u, morale se primijeniti smjernice za zaštitu maloljetnika

>> Zagrebački franjevac udaljen iz službe zbog prijave za spolno zlostavljanje

Večernji neslužbeno doznaje da se radi o prijavi za spolno zlostavljanje te da su se morale primijeniti smjernice Hrvatske biskupske konferencije za zaštitu maloljetnika i ostalih ranjivih osoba.

Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca podnijela je prijavu nadležnim kanonskim institucijama i Državnom odvjetništvu.

>> Sloković brani franjevca prijavljenog za spolno zlostavljanje: Nije bio nedoličan

Kasnije se medijima obratila odvjetnica Jadranka Sloković i punomoćnica fra Vladimira Vidovića koja je u priopćenju istaknula kako smatra da u tom slučaju nisu ispunjena obilježja kaznenog djela budući da se fra Vidović tijekom obavljanja službe nikada nije ponašao nedolično niti je zlouporabio ulogu duhovnika.

Ovo je njegova biografija

Tko je fra Vladimir Vidović? Rođen je 1982. u Vinkovcima. U postulaturu Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca primljen je 2007. godine. Kako piše na stranicama Veritasa koji Vidović uređuje, iste godine upisao je Katolički bogoslovni fakultet u Zagrebu. Nakon godine postulature ulazi u novicijat u samostan svetoga Frane na Cresu. Zaređen je 2013. godine.

"Moja rodna Slavonija zauvijek je u mom srcu. Putujem mnogo, živio sam na različitim mjestima, ali uspomene na moje odrastanje u Slavoniji jako su snažne", rekao je u jednom razgovoru za portal Hrvatsko nebo.

Vršio je službu župnog vikara u župama u Vinkovcima, Puli, Sisku i u Wellandu u Kanadi. Od 2016. godine je nacionalni duhovni asistent Franjevačkog svjetovnog reda i područni duhovni asistent Vojske Bezgrešne. Također vrši službu ravnatelja Doma sv. Antuna i voditelja Pučke kuhinje na Svetom Duhu te je ujedno duhovnik Ansambla Kolbe i ravnatelj Festivala kršćanskog kazališta.

"U tajnosti me krstila baka"

Jednom je rekao kako je kršten u tajnosti.

"Veliku ulogu u mom duhovnom pozivu odigrala je moja pokojna baka, koja me je kriomice vodila u crkvu, pa sam tako u tajnosti primio i sakrament krštenja", otkrio je.

Kazao je i kako je od oca skrivao da ide u crkvu, ali i kako ga je dočekao hladan tuš od roditelja kad je poželio ući u sjemenište. Upisao je Pravni fakultet od kojeg je odustao, a kasnije je obiteljsko protivljenje eskaliralo tjeranjem iz obiteljske kuće. Otac s njim nije razgovarao sedam godina.

U javnosti je, barem dosad, bio najpoznatiji po dobrotvornom radu, prvenstveno kao voditelj pučke kuhinje i kroz razne akcije koje su za cilj imale borbu protiv siromaštva.

Pučka kuhinja koju vodi nema registar korisnika

"Posebnost pučke kuhinje jest u tome što nikada nismo napravili popis korisnika koji su ovdje došli. On ne postoji u arhivi. Nikoga ne zapisujemo. Tko god dođe, dobit će topli obrok. Ne želimo ih registrirati, identificirati. Dovoljna im je stigma što moraju doći u pučku kuhinju po svoj obrok", rekao je za Hrvatsku katoličku mrežu.

"Kao voditelj pučke kuhinje ističem kako nije problem pripremiti 400 obroka za sve potrebite, pa i unatoč poskupljenju. Problem je tim ljudima vratiti osmijeh na lice, donijeti Radosnu vijest, vratiti mrvicu nade ili ljudskog dostojanstva", kazao je.

Dodajmo i da je Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca lani organizirala i duhovno-rekreativni ljetni kamp na Cresu za osobe koje redovito dolaze po topli obrok u Pučkoj kuhinji na Svetom Duhu.

Protivi se raskošnim proslavama krizmi i pričesti

Istupao je oko raznih tema. Tako je govorio oko poskupljenja plina 2021. godine, kazivajući kako je račun cijene plina pučke kuhinje u godinu dana narastao za gotovo 20.000 kuna.

Za RTL je poručio kako bi volio da se za milodare uvede plaćanje putem POS-a kako bi sve skupa bilo transparentnije. Inače, njegova bazilika sv. Antuna Padovanskog na Svetom Duhu jedina je crkva u Hrvatskoj koja ima POS uređaj koji je uveden kad su odlučili graditi orgulje.

Kritizirao je raskošna slavlja krizmi i prve pričesti. "Odavno se prevršila svaka mjera, najiskrenije, baš u tim slavljima, jer toliko je stavljen naglasak na vanjske manifestacije, vanjske proslave, da se to već po godinu i pol dana rezerviraju dvorane, sale, rade se mini svadbe" rekao je za RTL, dodavši da je s takvim slavljima stvar dovedena do potpune suprotnosti.

Kritizirao Crkvu

Godinama ga se smatralo jednim od svećenika s progresivnijim stavovima. Kritizirao je i određene pojave u Crkvi.

"Mi još uvijek unutar Crkve nismo spremni čuti zdravu i dobru kritiku koja nije upućena na štetu našeg poslanja i djelovanja, a čega je možda bilo u nekim periodima naše povijesti. Zašto se ne bi moglo iskreno, jasno i kritički promatrati, analizirati određene pojave na crkvenom području a da se pritom nikoga ne uvrijedi, i što bi išlo za ciljem razvijanja osjećaja veće odgovornosti i poboljšanja naših nastojanja i konkretnih djelovanja.

Znatan dio katoličkih medija u tom je smislu, pogotovo onih najpoznatijih, još uvijek samo na poziciji informiranja. Osim toga, poneke katoličke tiskovine više izgledaju kao osobni dnevnici crkvenih službenika. U tom smislu, pitamo se kome one mogu biti privlačne, takve da izgrađuju i da su poticajne?", zapitao se jednom prilikom.

Kloni se uplitanja u politiku

I na njegovom Facebook profilu uglavnom se mogu naći fotoizvještaji s raznih putovanja, najave humanitarnih akcija ili aktivnosti pučke kuhinje. Jasno je kako voli medije. I sam to priznaje te ističe kako je to "nužnost zbog poslanja koje ima jer tako skreće pogled na siromašne."

No u medijskim istupima, ali i na Facebooku, nismo pronašli političke lamentacije ili iznošenje kontroverznih društvenih stavova na koje smo od hrvatskog svećenstva naviknuli. U svakom slučaju, u tijeku je istraga oko ovih optužbi.

"Budući da je fra Vladimir Vidović, uz svećeničke, obnašao i brojne druge dužnosti unutar provincije te je bio definitor, predsjednik Uredničkog vijeća Veritasa i ravnatelj Doma sv. Antuna Padovanskog, iste će privremeno biti povjerene drugoj braći franjevcima. Provincija ovom prigodom izražava žaljenje radi cijeloga slučaja, nudi ispriku ako se istragom i postupkom utvrdi kaznena odgovornost fra Vladimira Vidovića", navodi se u priopćenju Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.