Tko je "general Armagedon" i kakve veze ima s Wagnerovom pobunom?

Foto: Profimedia

GENERAL Sergej Surovikin doveden je da bi pomogao okrenuti ratnu sreću Rusije u Ukrajini, ali sada se našao u središtu optužbi povezanih s pobunom Wagnerove skupine. Nakon pobune vagnerovaca kruži sve više glasina o njegovoj trenutačnoj lokaciji, ali i pitanja kome je lojalan. Tko je, dakle, general Sergej Surovikin i zašto ga smatraju "surovim" zapovjednikom?

Kao vojni veteran, koji je služio u propalom ratu Sovjetskog Saveza s Afganistanom tijekom 1980-ih, Surovikin je krajem prošle godine imenovan za zapovjednika ruskih snaga u Ukrajini. Surovikin (55) je postao poznat kad je naredio vojnicima da otvore vatru na prodemokratske prosvjednike u Moskvi, pri čemu su tijekom posljednjih dana Sovjetskog Saveza 1991. godine ubijene tri osobe.

Nastavio je voditi ruske snage tijekom intervencije u Siriji 2017. godine, gdje su ga optužili za suodgovornost u neselektivnom bombardiranju oporbenih boraca i nadzor nad napadima kemijskim oružjem, u kampanji za koju se smatra da je bila ključna u pomaganju sirijskoj vladi da ponovno preuzme kontrolu nad većinom zemlje.

Što se dogodilo s Wagnerovom pobunom?

Ruski tisak ga je prozvao "general Armagedon" zbog agresivnih taktika koje je koristio u sirijskom sukobu. Stručnjaci su složni u tome da je odluka Vladimira Putina da mu prepusti zapovjedništvo nad ruskim snagama u Ukrajini izravna posljedica njegove reputacije kao nemilosrdnog i brutalnog čovjeka.

Dok se odvijala Prigožinova subotnja pobuna, pozivao je borce Wagnerove skupine da se vrate u bazu i poslušaju Vladimira Putina. Iako se pobuna smirila, pitanja o tome što je i kada general Surovikin znao sve su učestalija.

Izvještaj New York Timesa, temeljen na američkim obavještajnim podacima, navodi da je unaprijed imao saznanja o pobuni i da ruske vlasti provjeravaju je li bio suodgovoran. Kremlj je jučer pokušao umanjiti značaj tog izvještaja rekavši da je bilo i bit će puno špekulacija i tračeva.

"Njega treba pažljivo pratiti"

Neki ruski mediji izvijestili su da je general Surovikin od tada uhićen, ali Sky News nije mogao potvrditi je li to točno.

Vojni stručnjak, profesor Michael Clarke rekao je Sky Newsu da je general Surovikin zanimljiv lik nakon pobune: "Njega treba pažljivo pratiti jer je bio blizak Prigožinu. Bilo je puno glasina da je nekako upleten."

Clarke je citirao izvještaje u američkim medijima da je general Surovikin mogao znati o pobuni "barem nekoliko dana prije nego što se dogodila". "No može biti da američka obavještajna služba samo pokušava dati Putinu nešto drugo o čemu se treba brinuti. Ne mislim da Putinu treba poticaj da bude paranoičan. Ali to što se dogodilo sa Surovikinom je vrlo zanimljivo", dodao je.

Zašto je lani postavljen da vodi rat u Ukrajini? 

Vojni analitičar Forbes McKenzie, šef kompanije McKenzie Intelligence, rekao je Sky Newsu da je glavni razlog za njegovo imenovanje bio Surovikinov "brend".

"Smatra ga se herojem bivšeg Sovjetskog Saveza", rekao je prošle godine pa dodao: "Pokazao je sposobnost da vodi rat koji uključuje nuklearno, biološko i kemijsko oružje, od kojih je posljednje koristio u Siriji."

Putinov režim je više puta prijetio korištenjem nuklearnog oružja, rekao je McKenzie. "Moramo razmišljati o tome što je sposobnost, namjera i prilika. Već su signalizirali svoju namjeru, ali bi trebali zapovjednike koji bi imali sposobnost da to učine", dodao je.

"Ovo je čovjek koji je nedavno koristio kemijsko oružje pa to pokazuje sposobnost", zaključio je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.