Tko je nestali "britanski Bill Gates"? Na jedrilici je slavio oslobađajuću presudu

Foto: Profimedia

Nesreća 57-metarske jedrilice Bayesian privukla je pozornost svjetske javnosti. Na njoj su se nalazila 22 člana posade i gostiju, među kojima i britanski tehnološki poduzetnik Mike Lynch, predsjednik Morgan Stanley Internationala Jonathan Bloomer i njujorški odvjetnik Christopher Morvillo. Osim njih, nestali su Lynchova 18-godišnja kći i još dvoje ljudi, a brodski kuhar poginuo je u katastrofi.

Britanski Telegraph naveo je izjavu bivše članice posade koja je rekla kako je brod puno puta bio na lošem vremenu, uključujući i Atlantski ocean, ali se nikada ništa loše nije dogodilo. 

Čini se da je glavni problem bio u njegovom ogromnom jarbolu koji je bio pod ogromnim pritiscima zbog pijavice koja se formirala. Riječ je o drugom jarbolu po visini u svijetu od 72 metra. Za usporedbu, neboder Zagrepčanka (bez radioantene na vrhu) visok je 95 metara, piše Forbes Hrvatska.

Pijavica je prepolovila jarbol

Brod je bio usidren, a CNN navodi kako je u jednom trenutku pijavica prepolovila jarbol, dok Corriere della Sera navodi kako je to destabiliziralo brod koji se u oluji nagnuo, nakon čega mu je rub palube završio pod morem. Kako je bila noć, a jedrilica usidrena, pijavicu vjerojatno nisu ni uočili dok ih nije zahvatila.

Daily Mail prenosi izjavu Angele Bacares, Lynchove žene, na koju službeno i glasi jedrilica. Ona je rekla kako ih je naginjanje broda probudilo u četiri ujutro, no nisu bili zabrinuti dok nije došlo do pucanja stakla koje je stvorilo konfuziju.

Jedan od članova posade ispalio je signalnu raketu i na mjesto nesreće uskoro je stigla 42-metarska nizozemska jedrilica Sir Robert Baden Powell koja se nalazila u blizini. Ona je iz čamca za spašavanje spasila 15 ljudi, među kojima je bilo i teže ozlijeđenih.

Talijanski ronioci koji su zaronili do jedrilice na oko 50 metara dubine iz prvog pokušaja nisu uspjeli ući u unutrašnjost broda, no rekli su da su kroz prozore vidjeli tijela.

Putovanjem slavio oslobađajuću presudu

Lynch je putovanje organizirao kako bi proslavio završetak suđenja u kojem je bio optužen da je napuhao vrijednost tvrtke Autonomy.

Kako piše američki Forbes, on ju je osnovao s Davidom Tabizelom i Richardom Gauntom 1996. godine. Kompanija je razvijala softver za analizu velike količine podataka, a s vremenom su joj se među klijentima našli i Shell, BMW, ali i američka i britanska vlada.

Autonomy je prodan HP-u 2011. godine za 11 milijardi dolara, no HP je sljedeće godine izjavio kako su otkrili "ozbiljne neprimjerenosti u računovodstvu" koje su lažno napuhale vrijednost kompanije. Zbog toga su protiv Lyncha podnesene i kaznene i građanske tužbe, ali on je negirao krivnju.

Britanski ured za borbu protiv teških prevara 2013. je godine pokrenuo istragu nakon optužbi HP-a, ali istraga je zatvorena 2015. zbog nedostatnih dokaza.

Lyncha je porota u San Franciscu u lipnju ove godine oslobodila po svih 15 točaka optužnice, uključujući jednu za urotu i 14 za prevaru. Time je zaključeno tromjesečno suđenje u kojemu je Lynch, koji je bio izručen SAD-u, tvrdio kako nije napuhavao vrijednost Autonomyja.

HP je dobio tužbu za prevaru protiv Lyncha u Velikoj Britaniji 2022. godine, nakon što je sudac zaključio da je HP "sadržajno" argumentirao da je Autonomy umjetno napuhao svoju vrijednost. Kompanija bi trebala dobiti odštetu, iako se očekuje da će isplata biti manja od 5 milijardi dolara, koliko HP potražuje.

Britanski Bill Gates dvije godine bio je na Forbesovoj listi milijardera

Na vrhuncu njegove karijere britanski mediji Lyncha su nazivali "britanskim Billom Gatesom".

Lynch je rođen u Irskoj, ali je odrastao u Engleskoj. Autonomy je osnovao koristeći tehnologiju koju je razvio kao student na Cambridgeu. Autonomy je izrastao iz Cambridge Neurodynamicsa, biznisa za prepoznavanje otisaka prstiju koji je Lynch osnovao 1991. godine. Prije nego što je postao izvršni direktor Autonomyja, dobio je doktorat na Cambridgeu, a upravo je njegov doktorat navodno jedan od najčitanijih istraživačkih radova u knjižnici Cambridgea. 

Lynch je imao reputaciju šefa s kojim nema kompromisa, a upravo to su tužitelji pokušali iskoristiti protiv njega na suđenju u Americi. Svjedoci su Autonomy opisivali kao "akvarij s piranama", kao i urede nazivane po zlikovcima iz serijala o Jamesu Bondu. Godine 2011. tadašnji britanski premijer David Cameron imenovao ga je u svoje vijeće za znanost i tehnologiju.

Poduzetnik je bio uvršten na Forbesov popis milijardera 2014. i 2015. godine s procijenjenim bogatstvom od milijarde dolara, ali s popisa je ispao 2016. godine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.